Най-големите банки, които работят на територията на САЩ, представиха своите планове за ликвидация в случай на банкрут. Публично достъпните планове бяха публикувани на сайта на Федералния резерв на САЩ, а секретната част от тях няма да се публикува, съобщава Reuters.

В щатската преса плановете бяха наречени „пожизнено завещание“, по подобие на документа, който указва каква медицинска помощ иска да получи съставителят в случай на недееспособност.

В своите „завещания“- JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays, Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank – убеждават, че няма да се нуждаят от бюджетни средства случай на неплатежоспособност. Това означава, че ако регулаторите сметнат, че някоя от банките преувеличават своите способности, тя може да бъде накарана да продаде част от най-рисковия си бизнес.

В публично диостъпните документи, всеки от които се състои от няколко десетки страници, финансовите организации са се ограничили с общи формулировки, без да уточняват действията си в случай на сериозна криза. Основната част от „завещанията“, която не е публична, включва в себе си хиляди страници текст.

ФЕД и ФДИК одобриха нормативния акт, задължаващ банките да съставят такива планове, през есента на миналата година. Целта беше да се избегнат не3гативните последствия върху икономиката в случай на банкрут на някоя голяма финансова организация.