Придобиванията в сектора на застраховането са на път да запишат най-добрата си годината от пика на последния M&A бум, тъй като компаниите за финансови услуги от Bank of America Corp. до холандската Aegon NV се освобождават от свои активи, информира Bloomberg.

Стойността на сделките в застрахователния сектор е скочила с 60% до 44.8 млрд. долара от началото на годината, в сравнение с 28 млрд. долара за същия период на 2009 г., според данни на Bloomberg. Bank of America, Aegon и Royal Bank of Scotland Group Plc в момента продават застрахователни активи на стойност над 10 млрд. долара.

Финансовата криза, която свали на колене American International Group Inc, предоставя възможности за закупуване от страна на конкуренти като MetLife Inc. и Prudential Financial Inc., които по-бързо се възстановиха от глобалната рецесия и търсят разрастване на дейността си на нови пазари. AIG е продала над 30 различни свои активи от 2008 г. насам, когато беше спасена с държавни средства, докато RBS и ING Groep NV пък получиха нареждане от ЕС да продаде застрахователната си дейност като условия за получаване на държавна помощ.

Най-голямата сделка в застрахователния сектор през тази година се провали, след като през юни акционерите на Prudential Plc осуетиха плановете на компанията да придобие за 35.5 млрд. долара най-голямото азиатско подразделение на AIG.

Въпреки това обаче, общата стойност на обявените сделки в сектора вероятно ще надхвърли тази от 2008 и 2009, когато са били сключени сделки за 58 млрд. долара и 53 млрд. долара, респективно, според данни на Bloomberg. В тези данни влизат и 40-те млрд. долара, налети от правителството на САЩ в AIG през 2008 г.

M&A сделките в застраховането възлизат на 90 млрд. долара през 2007 г.