Удовлетворен съм от резултатите и отличната организация, при която бяха проведени Оценката на качеството на активите на банките и последвалият стрес-тест на банковата система.

Като министър на финансите за мен е от огромно значение, че резултатите показват, че не е необходимо ангажирането на публичен ресурс за подкрепа на стабилността, ликвидността и доверието в нито една банка, сподели Владислав Горанов.

Заделеният от правителството фискален буфер, който служеше като потенциална застраховка за запазване на стабилността на банковата система, ще бъде използван за плащания по дългови падежи, с което отпада нуждата от рефинансирането им с нов дълг, допълни още той.

Оценявам високо професионализма на колегите си от Българската народна банка, които осигуриха спокойно и адекватно провеждане на тази изключително сложна процедура в съответствие с установената европейска практика.

Така българската държава изпълни стриктно препоръките на Европейската комисия. Уверен съм, че освен реализирането на партньорския ангажимент, с приключилата процедура правим поредна сериозна стъпка към укрепването на банковия надзор в България, осигуряване на прозрачност и поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите.

Вярвам, че съвместните усилия на отговорните политически партии в българския парламент, на държавните институции и на цялата банкова общност стоят в основата на стабилизирането на общественото и международното доверие в българската финансова система след злополучните събития от 2014 година.

Всички парламентарно представени партии подкрепиха промените в Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за гарантиране на влоговете в банките, приеха и Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, с което се отстраниха несъвършенствата в законодателството и се осигуриха условия за осъществяване на по-ефективен банков надзор и на по-добра защита на спестяванията на хората.

Същият разумен подход надделя и при избора на новото ръководство на БНБ, каза още той.

Очаквам и съм уверен, че същото високо ниво на професионализъм ще бъде приложено и при оценката на качеството на активите на пенсионните и застрахователните дружества. Това е пътят за поддържането на цялостна стабилност на българската финансова система.