В Атина избухна политически скандал, след като бивш шеф на голяма гръцка държавна банка призна, че е превел в чужбина 8 млн. евро лични спестявания, за да си купи имот в Лондон, месеци преди управляваната от него банка да стигне до неплатежоспособност, пише FT.

Теодорос Панталакис, бивш главен изпълнителен директор на гръцката Agricultural Bank (ATEbank), отрича да е извършил някакво престъпление, заявявайки пред Realnews, че е обявил сделката пред гръцките власти през 2011 г. и е платил данък върху прехвърлената сума.

“На почивка съм и нямам намерение да казвам каквото и да било повече, докато не се върна в Атина,” е заявил Панталакис за FT от вилата си на егейския остров Парос. Очаква се той да даде показания за трите си години начело на ATEbank пред парламентарна комисия в края на август.

Десетки заможни гърци, между които политици, банкери и корабни магнати са си купили луксозни имоти в Лондон през последните три години, търсейки спасение за средствата си от задълбочаващата се криза в страната.

Управителят на Централната банка на Гърция Георгиос Провопулос, заяви, че банката е предоставила подробности за подобни сделки на данъчните власти.

“Никой не казва, че г-н Панталакис е изпратил средствата в чужбина незаконно. В случая обаче има етичен проблем, тъй като, когато го е направил, той е ръководил голяма държавна банка във време на финансова и икономическа криза”, твърди гръцки банкер, пожелал анонимност.

Панталакис напусна поста си в ATEbank миналия месец, когато добрите активи на банката бяха придобити за 95 млн. долара от четвъртата най-голяма банка в страната Piraeus Bank.

Той е бил против решението на правителството за приватизацията на банката, твърдейки, че тя може да излезе на печалба с 4.6 млрд. долара инжекция от гръцкия фонд за финансова стабилност.

Панталакис ще трябва да отговоря на въпроси от опозицията за 150 млн. евро заеми, отпуснати от ATEbank на Нова демокрация и Пасок. Тези заеми са били отпуснати срещу недостатъчно обезпечение и не са били обслужвани, докато той е бил начело на банката според анализатори.

Панталакис също така е обвинен, че не е осъществил приватизацията на компании, контролирани от ATEbank, които са били привлекли интереса на потенциални чужди инвеститори, в това число водещ регионален производител на захар и производител на цигари в Северна Гърция.