Най-голямата германска банка Deutsche Bank не изключва възможността за изтегляне на гръцките банки от България, Македония и Сърбия.

Прогнозата е включена в изготвено от банката проучване за 2010 г., цитирано от гръцкия сайт за икономически новини "ЕМЕА". Очаква се от гръцката криза да бъдат засегнати в по-голяма степен България, Македония и Сърбия, както заради намалелия износ към Гърция, така и заради вероятността от изтегляне на гръцките банки от техните пазари, се посочва в проучването.

Според цитираните в документа данни през четвъртото тримесечие на 2009 г. и първото тримесечие на 2010 г. сред страните от Централна и Източна Европа само Литва, Латвия, Унгария, Румъния и България са продължили да отчитат спад. През 2010 г. повечето икономики в региона ще успеят да излязат от рецесията и да постигнат положителни показатели на икономическо развитие, предвижда проучването.

Евентуален фалит на Гърция би могъл да има последици, сравними с тези от краха на инвестиционната банка Lehman Brothers, предупреди междувременно еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Банкрутът на Гърция може да парализира международната финансова система и да предизвика световна рецесия, посочи той в интервю за финландския седмичник "Суомен Кувалехти".

"През септември 2008 г. в САЩ не се и предполагаше докъде ще доведе банкрутът на Lehman Brothers. Последиците бяха парализиране на световната финансова система, което доведе до най-голямата световна рецесия след 30-те години. Последиците от евентуален фалит на Гърция ще бъдат сходни, ако не и по-лоши", посочи Рен пред изданието.

Той подчерта, че оказаната на Гърция помощ "не е подарък, а заем, върху който се начисляват лихви". Той добави, че пакетът от кредити цели да гарантира икономическата стабилност в Европа и да предотврати срив в европейската икономика.

"Европейските икономики са толкова тясно свързани една с друга, че никоя страна няма да бъде пощадена от последиците от евентуален фалит на Гърция. Затова Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ препоръчаха да страните членки да гласуват пакета от помощи", допълни той.

Заради гръцката криза късно снощи общата европейска валута само за час регистрира спрямо долара спад, за който при други условия биха били необходими седмици. Някои експерти изразиха опасения, че общата европейска валута ще продължи да пада. Изказани бяха дори страхове за финансова смърт на еврото. Това предизвика буря не само на валутните, но и на фондовите и стоковите борси.

Днес през деня еврото се съвзе и си възвърна, макар и малка част от загубените си позиции. Това стана, след като най-големите икономики на еврозоната - Германия, Франция и Италия одобриха пакети от финансова помощ за Гърция.

"Дори и с очакваната помощ от 110 милиарда евро, Гърция е в банкрут, ако не съживи туризма си. Просто Европейската централна банка избягва тежкия въпрос - Гърция трябва да бъде изхвърлена от монетарния съюз. Положението е неспасяемо", смята Франсис Лън, ген. дир. на "Фулбрайт секюритиз".

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че БНБ постоянно следи ситуацията у нас и няма опасност за парите ни. Той дори препоръча българите да не държат средствата си в банки, а да инвестират в бизнес.

Гръцките органи за сигурност засилиха охранителните мерки, както и евакуираха част от сградите в центъра на Атина, заради протестите през последните няколко дни, информират от българското външно министерство.

Външно министерство обаче препоръчва на българите, които се намират в Гърция, да бъдат с повишено внимание и да избягват централните части на големите гръцки градове. Снощи бе разпръснат нов протест пред парламента в Атина. В Солун пък бяха проведени две протестни шествия срещу политиката на правителството. На площад "Агия София", протестиращите хвърляха яйца срещу сградата, в която се помещава консулството на Франция.

Източник: bTV, БТА