Новият финансов министър на Гърция Евангелос Венизелос заяви, че очаква гръцките банки и социални фондове да се включат доброволно в програмата за разсрочване на плащанията в падеж до 2015-та. Мярката известна като Виенският договор предполага, че притежателите на гръцки държавни облигации с падеж в следващите три до четири години ще се съгласят доброволно да изчакат Гърция да оправи финансовите си проблеми. Основната цел е да занули бюджетния дефицит и да регистрира положителни бюджетни салда, които да са достатъчни за самостоятелното обслужване на плащанията си по външния дълг, информира grreporter.info.

Венизелос побърза да подчертае, че правителствата не се занимават с преговорите с финансовите институции и добави: „Поощряваме гръцките банки да последват Виенското предложение". Те сами ще вземат решение дали искат да облекчат товара на гръцкия външен дълг. Кризата около него ще бъде овладяна напълно, след като се изпълнят три основни задачи около гръцкия въпрос.

От изключителна важност е незабавното изпълнение на приватизационната програма. Тя се очаква да донесе 50 милиарда евро до 2015 година, като приходите от нея ще бъдат вложени главно за погасяване на плащанията по външния дълг. Междувременно в следващите дни трябва да стане ясно степента на участие на бизнеса, които притежават гръцки държавни облигации. На базата на тези две условия ще се вземе решение и каква ще е втората помощ за Гърция, която ще отпуснат от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

След като се вземат предвид приходите от приватизации и разсрочването на част от дълга, Европа и МВФ ще определи крайната стойност на втората финансова помощ, която ще покрие нуждата от кредитиране на страната за периода 2012-2014. Решенията за бъдещето на Гърция на европейско ниво се очаква да се вземат на извънредната среща на финансовите министри от еврозоната на трети юли тази година.

Преди обаче европейците да дадат съгласието си за поредния финансов пакет от десетки милиарди евро към Гърция, в страната трябва да бъде гласувана и приета спорната Средносрочна оздравителна програма, която разбушува духовете в последно време и за малко да срути социалистите от власт.