Две големи банка в Гърция с поделения у нас подготвят сливане.

Втората и третата по големина банки в Гърция EFG Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank SA са готови в понеделник официално да обявят сливането си, предадоха световните агенции.

EFG Eurobank Ergasias SA притежава у нас Пощенска банка, а Alpha Bank SA има клон. Сливането ще създаде третата банка у нас с активи за близо 8 млрд. лв, измествайки ОББ

Потенциалната сделка ще доведе до създаването на най-голямата банка в Източна Европа с повече от 150 милиарда евро активи и около 80 милиарда евро в депозити. Официалните власти активно подкрепят консолидацията на банки в страна като мярка за преодоляване на финансовата криза на Гърция.

Сделката ще бъде последвана от капиталова инжекция от 500 млн. евро от суверенния фонд на Катар. В момента той държи около 5% дял в Alpha Bank, а след сливането делът му ще бъде 16%. Според информация на „Файненшъл таймс", на която се позова "Класа" новото дружество ще се оглави от Янис Костополус, председателя на Борда на директорите на Alpha Bank.

„Сделката се очаква да приключи до края на годината", посочват източници, близки до преговорите. "Става дума за приятелско сливане между Alpha Bank и Eurobank с участието на Катарския инвестиционен държавен фонд", е потвърдил пред Ройтерс висш банкер от Alpha Bank.

Източник: Фокус