Бившият президент на Федералния резерв на САЩ (централната банка) Алан Грийнспън смята, че може да се наложи правителствата да спасяват още банки, попаднали в затруднение, преди финансовата криза да приключи.

"Опасността от фалити не се е напълно разсеяла", цитира "Файнаншъл Таймс" предупреждението на ексбанкера. Може да има и други банки и финансови институции на ръба на фалита, които ще трябва да бъдат спасявани от правителствата.

Британската банка Нортърн Рок бе национализирана през февруари, а американската банка Беър Стърн бе спешно купена в средата на март от Джи Пи Морган Чейз след операция под егидата на Федералния резерв.

Грийнспън освен това предупреждава, че протекционизмът на някои правителства може да струва страшно скъпо. Той подчертава, че глобализацията е била в основата на невиждан растеж на световната икономика през изтеклото десетилетие.

Изминалото десетилетие бе свидетел на появата на глобализирани сили, които малко по малко поеха контрола на стопанската дейност, която преди се ръководеше от правителствата, отбелязва той.

Опасността идва от това, че заради появата на инфлационистки тенденции някои правителства се опитат да поемат отново контрола над икономическата дейност. Ако това се разпростре, може да има отстъпление на глобализацията и цената ще бъде страшна.

Източник: БГНЕС