Британската банкова група Lloyds Banking Group понесе загуба в размер на 3.1 млрд. британски лири за първото полугодие на 2009 г., при 1.95 млрд. лири печалба за същия период на миналата година, се посочва в официално съобщение на компанията, обнародвано днес.

Lloyds Banking Group бе образувана през януари тази година в резултат на сливането между двете големи британски банки Lloyds TSB и HBOS. Около 43% от акциите на групата принадлежат на държавата, която подпомогна банката в разгара на финансовата криза.

Голяма част от загубата и обезценката на активи се дължат именно на дела на HBOS в резултат на водената рискова политика до сливането й с Lloyds TSB.

Публикуваните резултати са донякъде по-добри от прогнозите на аналитици, но си остават безутешни на фона на резултатите от дейността на други британски банки за първото полугодие на 2009 г.

По-рано тази седмица не получилите държавна подкрепа банки HSBC и Barclays обявиха за печалба преди данъци за полугодието от близо 3 млрд. лири всяка. Национализираната банка Northern Rock обнародва загуба в размер на 724 млн. британски лири за същия период.

От момента на своето образуване Lloyds Banking Group обяви за съкращаване на близо 7 хил. служители, в следствие на оптимизиране на бизнеса и ликвидиране на дублиращи подразделения.