GS: Загубите за щатските банки могат да нарастнат четири пъти до 460 млрд. долара

978
GS: Загубите за щатските банки могат да нарастнат четири пъти до 460 млрд. долара

Загубите на щатските финансови институции в резултат на кризата, обхванала ипотечните пазари в най-голямата световна икономика, могат да възлязат на 460 млрд. долара, или близо четири пъти повече от настоящия им размер, прогнозират от щатската инвестиционна банка - Goldman Sachs Group Inc.

В същото време от там прогнозират, че финансовите институции в най-голямата световна икономика ще продължат да изнасят слаби резултати и през следващите тримесечия.

Близо половината от прогнозираните загуби се очаква да бъдат реализирани от загубите при жилищните ипотеки, а тези от търговския сектор на 20%. Ако прогнозите станат реалност, напълно логично би било най-засегнати да бъдат финансовите институции, издаващи ипотечни облигации.

Негативната ситуация на пазара на недвижими имоти, както и на паричните пазари, доведе до колапса на една от водещите щатски финансови институции - Bear Stearns Cos., която бе и една от водещите издатели на ипотечни облигации в страната.

Понижен бе и ценовият таргет на много от останалите инвестиционни банки, включително и този на Goldman Sachs.

От Merrill Lynch & Co. занижиха прогнозния си резултат за тази година с 45%, като и те едва ли ще останат незасегнати от кризата.

Инвестиционната оценка на втората най-голяма щатска банка по активи - Bank of America бе занижена на "sell" от "neutral" от страна на Merrill Lynch.

На ипотечните пазари в САЩ можем да станем свидетели на "ефекта на доминото", който да увеличи загубите за финансовите институции до 460 млрд. долара.

Той може да се изрази в повишение на затрудненията след затягането на условията за отпускане на кредити към щатските домакинства, което от своя страна би увеличило броя на лошите кредити и да доведе до нови рекордни отписвания на активи от страна на банките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg