Киберпрестъпници са изпразнили сметки на клиенти на банка Dexia, съобщи белгийската осведомителна агенция Белга.

Оказало се, че "пострадалите" сметки са заразени от непознат досега вирус. Всеки път, когато титулярите проверявали състоянието на сметките си по интернет, вирусът задействал автоматично прехвърляне на определена сума пари от тези сметки към друга.

Минали няколко седмици преди кражбата да бъде засечена. Пострадали са няколко десетки сметки. Банка Dexia твърди, че "пренасочените" суми са възстановени на клиентите.

Белгийската прокуратура и отделът за борба с киберпрестъпления към федералната полиция са започнали разследване. До другите банки в Белгия са изпратени предупреждения да внимават при банкирането по интернет, което широко предлагат.

Досега две други големи белгийски банки -Fortis и KBC са съобщили, че не са регистрирали подобен инцидент, съобщава БНР.

Припомняме, че Dexia беше втората жертва на финансовата криза в Белгия след Fortis. Три страни-Белгия, Франция и Люксембург, съвместно инжектираха 6.4 млрд. евро за спасяването й.

Създадена през 1996 г. чрез сливането на френската Crеdit Local и белгийската Crеdit Communal, Dexia е специализирана в отпускането на заеми за публични проекти.

В България Dexia е представена от Дексиа Комуналкредит.