Американските власти обвиняват група с членове от Естония, Молдова и Русия, за проникване в системата за безопасност на платежната мрежа RBS WorldPay (филиал на Royal Bank of Scotland) в Атланта (щата Джорджия) и за кражбата на над 9 млн. долара, съобщава ВВС.

„Следствието успя да пресече дейността на една от най-професионалните хакерски групи в света", каза американският прокурор Куилан Йейтс.

По информация на следователите преди около година престъпниците успели да проникнат в компютрите на една от водещите международни платежни мрежи - RBS WorldPay (подразделение на шотландската Royal Bank of Scotland).

През ноември 2008 г. хакерите получават достъп до данни за клиентски сметки в RBS WorldPay, след което изготвили 44 фалшиви дебитни карти. С тяхна помощ в рамките на 12 часа от 2 100 банкомата по целия свят са изтеглени 9.4 млн. долара.

Обвиняемите ги заплашва до 20 години затвор, отбелязва BBC.

Това е второто в последно време голямо дело срещу хакери в САЩ. Преди два месеца 28-годишният компютърен специалист и измамник от Маями Албърт Гонзалес се призна за виновен в организирането на международна хакерска мрежа. Същата е откраднала данни за 130 млн. кредитни карти по целия свят. По данни на американските власти Гонзалес е подпомаган от двама руснаци, припомня Финмаркет.