Няма как клиентът да не е информиран за вдигането на лихвата, защото е подписал договор за променлива лихва и в документът са посочени и условията за променянето й. Променливата лихва е начин лихвата да бъде по-ниска във всеки един момент от времето. Това заяви пред bTV Левон Хампарцумян, член на УС на Асоциацията на банките в България.

"Най-грубо казано, лихвата би се променила от промяната в икономическата среда, в която работи.

Ако смятате, че банките могат да ви измамят, не взимайте кредит", заяви той и допълни: "Законодателят създаде такова усещане, че условията за промяна на лихвата могат така да се дефинират, че от първия ден да бъдат ясни, а променливата лихва включва хипотези, които не знаем кога и как точно ще се осъществят".

"В крайна сметка банките не са дружества, които оперират за обществена полза, те трябва да генерират печалба за своите акционери. За да съществуват обаче, те трябва да имат доволни клиенти. За да имат доволни клиенти, те трябва да създадат едно дългосрочно отношение (...) Това, че банките са злонамерени, са градски легенди", каза още Хампарцумян.

"Проблемът беше още от самото начало по текста, който беше променен. Законът позволяваше банката едностранно да решава - събира се управителният съвет или изпълнителният директор и решава: „От утре лихвата ще бъде такава". Това каза Богомил Николов, асоциация „Активни потребители".

"Тоест, ние се подписваме под един дългосрочен договор, в който едната страна има доста по-голяма свобода да решава. И аз като клиент оставам да разчитам на добрата воля на банката. А добрата практика изисква тази променлива лихва, която наистина не знаем какви ще бъдат обстоятелствата през следващата година, от икономическата конюктура, да бъде закачена за обективен критерий, който не е във владение на конкретна банка. По този начин аз също ще мога да следя накъде се движи индикаторът и какво ще ми се случи по договор", допълни Николов.

Има банки, които работят по този начин и е задължително клиентът да бъде уведомяван, допълни Хампарцумян.

"Искам да поясня нещо много важно - този закон се отнася само за потребителските кредити, а ипотечните кредити, които, според нас, са най-важната сделка в живота на един човек, остават нерегулирани законодателно. България обаче не е част от Европейското споразумение за доброволен етичен кодекс, което съществува от 2001 г. и се прилага в страни", каза още Богомил Николов.

Източник: bTV