Банките съществуват, за да печелят по нещо за акционерите си. Това сподели Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на банките в България в интервю за bTV.

„Ако лихвата се фиксира за срок от 30 г., то това означава, че трябва да се добавят всички рискове. Това ще доведе до изчезването на даден вид кредити, или поскъпването им“, сподели банкерът.

Хампарцумян сподели, че разликата между лихвите на депозитите и кредити в Чехия, Полша и др. страни от Европа е по-голяма, отколкото в България.

Банкерът заяви, че твърдението за вдигане на лихвата по кредита, когато имаме повишение на заплатата (на база случай от последните дни, при който клиент осъди банка на първа инстанция) е идиотизъм.

Хампарцумян препоръча, ако лихвата ни по кредита ни се е повишила, то клиентът би трябвало да отиде и да води разговор с банката си, а не да излага случая си пред медиите.

Според него 30 000 души са работещите в банковата система и би било некоректно да се обиждат тези хора с думи като рекетьори и мафиоти.