Лихвите по кредитите се увеличават, защото нараства усещането за риск в средата. Има някакви опасения за ликвидността в Еврозоната и има нарастващ брой лоши кредити, които се отразяват на резултатите на банките и от там водят до една мака компонента, която увеличава лихвите. Това каза банкерът Левон Хампарцумян.

Във връзка с покачването на таксите при ползване на дебитни карти той обясни, че трябва да се има предвид, че поддръжката на банкоматите, както и съхраняването на банковидепозити струват пари. Въпросът е да се намери разумният баланс между предлагането на една услуга и заплащането на цената, която покрива разходите и осигурява една печалба за банките.

Финансистът Емил Хърсев от своя страна допълни, че трябва да се има предвид, че в България кредитите са по-малко лоши от тези в Европа поради факта, че са значително по-добре обезпечени.

Според него е нормално усещането за риск в кризата да доведе до поскъпване на кредита. Той посочи, че има тенденция за увеличаване и възстановяване постепенно на кредитирането от банките.

Естествено, новите кредити ще бъдат осъвременени, т.е. с по-високи лихви от тези, които са отпускани в предишния период.

Източник: БНТ