Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.

Това каза Левон Хампарцумян - председател на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Два конкурентни процеса в българската икономика ще покажат какво ще бъде движението на лихвените нива у нас през тази година, смята банкерът. От една страна подобряването на условията в българската икономика ще води до по-ниски лихви и увеличаване на конкуренцията между банките, а от друга страна се увеличава основната лихва в еврозоната и това може да доведе до леко поскъпване на кредита - с до половин - един процент.

Засега не е ясно кой от двата процеса ще надделее, но със сигурност за понижаването на лихвите по кредитите основен принос ще има съживяването на икономиката, коментира Левон Хампарцумян.

При икономически растеж веднага ще тръгне и процес по намаляване на лихвите. Колко бързо ще го усетим по джоба си и колко бързо ще тръгне този процес зависи от това, колко добре се развива българската икономика, посочи банкерът. Ако се стремим изкуствено да поддържаме ниски цени, това ще означава, че относително обедняваме спрямо света. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян.

Това е по-добрият сценарий, отколкото да имаме изкуствено задържане на ниски цени и дори дефлация, намаляване на цените на фона на стагнираща икономика и инфлация в останалата част на света, отбеляза той.

Няма как да имаме лихви, които да дават положителна доходност спрямо инфлацията и евтини кредити, защото кой ще плати сметката по средата, коментира председателят на Асоциацията на банките в България.

Той каза още, че банките имат интерес от относително ниски лихви по депозитите, стопанска активност, която през частично кредитиране и частично използване на капитала на предприемачите да доведе до нов продукт и благоденствие. Трябва да се надяваме, че лихвите по депозитите ще отиват още надолу, защото това ще е белег за излизане от кризата, заяви Левон Хампарцумян.

Източник: БТА