Лихвите няма да се върнат на нивата преди кризата, когото те са били "нереалистично ниски", предупреди банкерът Левон Хампарцумян в дискусия за стабилността на банковата система в ефира на Нова телевизия. Според него Административното определяне на лихвите е доста опасно действие.

Банките са предпазливи и искат да се презастраховат. В момента те са в позиция на изчакване, заявиш още главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк".

Според него пазарът на недвижими имоти в страната е започнал да се диференцира. Има жилища, на които цените няма да паднат, както и такива, които ще бъдат неуспешни, заяви банкерът. Според него е добре правителството да направи програми, с които да финансира определени сектори на икономиката.

Депутатът и бивш министър на икономиката Лидия Шулева от "Българска нова демокрация" определи банковата система като стабилна и поиска един милиард лева целеви кредити за бизнеса, за да бъда запазени работните места.

На пазара на имоти няма криза, а стагнация - на него главно участват хора, които продават, за да купят, обясни по време на дискусията брокерът Румяна Александрова. Според нея цените на панелното строителство са паднали с 10%.

Източник: Нова телевизия/БГНЕС