Банкерът Левон Хампарцумян коментира потребителското кредитиране и очакванията си за кредитния пазар през 2008 година, предаде БНТ.

Според него клиентите на кредитните институции трябва много добре да преценят възможностите си преди да вземат заем. Банкерът обясни, че подкрепя запазването на таксата при предсрочно погасяване на кредит.

Всяка банка работи както със свои средства, така и с привлечени, т.е. чужди. Чуждите финанси се ползват при определи условия за компенсиране от страната на банката, която среща трудности да ги изпълни при предсрочно погасяване. Чрез тази такса банката ще може да изпълни задълженията си. Според Хампарцумян размерът й трябва да е разумен и да е национално договорен.

На въпрос за отпускането на потребителски кредити само срещу лична карта той отговори, че те са с лихва от над 50 процента и се предлагат от институции, които няма да съществуват дълго.

Прогнозата на Левон Хампарцумян за кредитния пазар през 2008 г. е, че ще има известно забавяне на разрастването му, но като цяло тенденциите от предходната година ще се запазят. Лихвите ще нарастват умерено с части от процента или най-много с 1 процент. По негови данни средната лихва на потребителските кредити у нас и в Европа е 10 процента.