Хампарцумян: Очаквам забавяне на разрастването на кредитния пазар през 2008 г.

471
Хампарцумян: Очаквам забавяне на разрастването на кредитния пазар през 2008 г.

Банкерът Левон Хампарцумян коментира потребителското кредитиране и очакванията си за кредитния пазар през 2008 година, предаде БНТ.

Според него клиентите на кредитните институции трябва много добре да преценят възможностите си преди да вземат заем. Банкерът обясни, че подкрепя запазването на таксата при предсрочно погасяване на кредит.

Всяка банка работи както със свои средства, така и с привлечени, т.е. чужди. Чуждите финанси се ползват при определи условия за компенсиране от страната на банката, която среща трудности да ги изпълни при предсрочно погасяване. Чрез тази такса банката ще може да изпълни задълженията си. Според Хампарцумян размерът й трябва да е разумен и да е национално договорен.

На въпрос за отпускането на потребителски кредити само срещу лична карта той отговори, че те са с лихва от над 50 процента и се предлагат от институции, които няма да съществуват дълго.

Прогнозата на Левон Хампарцумян за кредитния пазар през 2008 г. е, че ще има известно забавяне на разрастването му, но като цяло тенденциите от предходната година ще се запазят. Лихвите ще нарастват умерено с части от процента или най-много с 1 процент. По негови данни средната лихва на потребителските кредити у нас и в Европа е 10 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg