Повече от половината българи живеят на кредит, заяви Левон Хампарцумян, член на УС на Асоциацията на банките в България пред bTV днес. Той обаче не се ангажира с конкретни данни.

Лихвите не се качват или падат „по волята на добри или лоши чичковци" а на базата на пазарните условия в света и в България", каза банкерът. Според него твърденията, че у нас лихвите са най-високи в ЕС, са възприети от хора, които слушат популистки изказвания на политици.

По повод случаи на обявен за продан апартамент заради дългове към банки, Хампарцумян каза, че преди кризата всички са били по-оптимистични - и клиентите, и самите банки.

„Има 32 банки на пазара с различни политики, някои са били агресивни, с даване на лесни кредити, но така или иначе крайната отговорност за решението какъв кредит да се вземе и как да се организира това е на самия клиент", каза експертът. Според него не може да се говори за договорка между банките и частните съдебни изпълнители, за да бъде продаден апартамент на ниска цена на определен купувач, а банката така или иначе да си получи парите. Той обясни, че стандартната процедура предвижда клиентът първоначално да има възможност сам да продаде жилището си.

Пазарът на недвижими имоти е потиснат в момента

Той е с около 30-40-50% по-нисък в сравнение с периода преди 2008 година, когато имаше бум, след това дойде кризата и се срина", каза Хампарцумян.

Когато стойността на обезпечението падне под стойността на кредита, това е истинската криза в строителството и в цените на жилищата, каза банкерът. По думите му това не е масово явление.

Домът културно е в центъра на живота на българина

Тези българи, които могат да си го позволят, дори с цената на лишения, продължават да си живеят там, където са, независимо от разминаването между стойността на жилището и стойността на кредита. Ако не могат да го плащат идва голям проблем, предупреди обаче Хампарцумян. Според него това не са чести случаи. Той определи подобни ситуации като неразумно поведение на клиента, гарнирано с агресивно поведение на банката спрямо раздаване на кредити - дават по-лесно кредити.

Според Хампарцумян предложението за закон, с който да се обявява фалит и на физическите лица ще даде възможност за "изкуствен фалит". Това обаче в много страни означава, че всеки, обявил фалит, до края на живота си не може да разчита на никакъв кредит.

Банките само следват успеха, те не го създават

Хампарцумян нарече градски легенди твърдението, че у нас лихвите са по-високи. Лихвите в България са сравними и понякога доста по-ниски, отколкото съседни държави, каза банкерът и посочи за пример Румъния.

Източник: bTV