Сметките на над 10 хиляди белгийци в изпадналата в затруднения исландска банка Kaupthing са блокирани. От тези сметки не могат да се теглят никакви пари, съобщават
белгийски медии.

В Белгия действа филиал на Kaupthing, който е регистриран в Люксембург и точно неговата люксембургската управа е решила на блокира сметките. Впоследствие и самата банка е
поискала разрешение от властите на Люксембург да наложи такава мярка.

При това положение всички плащания на банката ще бъдат замразени. Ще бъде назначен администратор, който по принцип трябва да отговаря за сметките на клиентите. А блокирането им може да продължи до три месеца, тъй като банката не е обявила фалит, отбелязват белгийски финансови експерти.

В момента бюрата на Kaupthing в Брюксел и Антверпен са затворени. За връзка с тях е даден само един телефонен номер. Ако се стигне до най-лошото, притежателите на сметки трябва да бъдат обезщетени от фонда за гарантиране на депозитите.

Но от кой точно фонд? В Люксембург или в Белгия? И в какъв размер? Дали до обещаните от европейските министри миналия вторник 50 000 евро, за които още няма официално решение, се пита вестник "Соар".

Вестникът добавя, че в същото положение са изпаднали хиляди клиенти на Kaupthing в Германия, Финландия и Норвегия и че друга исландска банка е блокирала сметките на клиентите си във Великобритания и в Холандия.

Източник: БТА