„ХипоКредит” АД издаде седмата си по ред емисия корпоративни облигации, съобщиха от дружеството. Емисията е с размер 10 милиона евро и срок 5 години. Облигациите са обезпечени със залог на финансови активи на дружеството. Средствата от емисията ще бъдат използвани за основната дейност на ХипоКредит – предоставяне на жилищни заеми и на бизнес ипотечни кредити за малки и средни предприятия.

С тази облиционните емисии, извършени от ХипоКредит от началото на дейността му през 2004 г. досега, стават 7 с обща номинална стойност 31 милиона евро, което прави дружеството един от най-големите небанкови издатели на корпоративни облигации на българския капиталов пазар. Първите три емисии вече са изплатени, а останалите се търгуват на Българската фондова борса. На 5 август предстои падежът на четвъртата емисия на дружеството, за чието изплащане ХипоКредит вече е превело необходимите средства на Централния депозитар.

Предвид усложнената обстановка на финансовите пазари, от дружеството са удовлетворени, че съвместно с комениджърите на емисията ТиБиАй Инвест и Обединена българска банка са успели успешно да наберат предвидените средства в пълен размер. От значение е, че емисията е с по-голям размер и постигнатите по нея условия са по-добри, в сравнение с последната предходна облигация, извършена от дружеството преди началото на финансовата криза, което е признак за повишената познаваемост и доверие на инвеститорите към ХипоКредит като емитент на капиталовия пазар.

Според специалистите вложенията в корпоративни облигации имат балансираща роля за портфейлите на инвеститорите – особено през периодите на спад и волатилност по отношение на цените на акциите, какъвто е случаят на Българска фондова борса от няколко месеца .

Мажоритарен собственик на ХипоКредит е дружеството Кредитекс от групата на „Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз – България” ЕАД, която, от своя страна, е част от регистрираното в Холандия Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз (TBI Financial Services B.V.) – с консолидирани активи на финансовите пазари в Русия, Украйна, Румъния и България надвишаващи 2 милиарда евро към полугодието на 2008 г.

ХипоКредит и Кредитекс са небанкови финансови институции с основна дейност – предоставяне на дългосрочни заеми за малкия и среден бизнес, обезпечени с ипотека. ХипоКредит структурира ресурс от капиталовия пазар, като основни инвеститори в издаваните от него облигации са пенсионните фондове, а също така и взаимни фондове с нискорисков профил. Консолидираната печалба на двете дружества за изминалата 2007 г. бе 2.7 милиона лева.