ХипоКредит АД успешно изплати своята втора емисия облигации, съобщиха от дружеството. Емисията, с размер 1 млн. евро бе издадена през януари 2005 г. със срок 3 години.

От началото на дейността си през 2004 г. досега компанията е издала 6 емисии корпоративни облигации за общо 21 млн. евро, което го прави един от най-големите небанкови издатели на облигации на българския капиталов пазар.

Първите две емисии са вече изплатени, а останалите се търгуват на Българската фондова борса. Последната емисия на дружеството, извършена в края на м. декември 2007 г., бе с размер 6 милиона евро и срок 5 години.

Според специалистите вложенията в корпоративни облигации имат балансираща роля за портфейлите на инвеститорите – особено през периодите на спад на цените на акциите, какъвто в момента се случва на БФБ.

Мажоритарен собственик на ХипоКредит АД е Кредитекс от групата на ТиБиАйЕф – България (TBIF Financial Services). Кредитекс е небанкова финансова институция, специализирана за бизнес ипотечно кредитиране.

Дъщерното му дружество ХипоКредит АД е предназначено за структуриране на ресурс от капиталовия пазар, като основни инвеститори в издаваните от него облигации са пенсионни фондове и взаимни фондове с нискорисков профил.

По предварителни данни печалбата на двете дружества за изминалата година е 2.7 млн. лв. Планира се до средата на годината капиталът на ХипоКредит да бъде увеличен до 6 млн. лв.