Холандия национализира SNS Reaal, четвъртата по големина систематично важна банка в страната, като това ще струва на данъкоплатците 3.7 милиарда евро, съобщи Файненшъл таймс, цитиран от БТА.

Банката от няколко седмици отчаяно търси частен капитал, за да компенсира огромните загуби по имотните й активи, особено тези в Испания. Йерун Дeйселблум, министърът на финансите на страната, заяви в официално изявление, че е разгледал всички възможни алтернативи, включително частни инвестиции, но не е открил нито една, която да може да гарантира сигурността на холандската банкова система.

При положение, че ABN Amro все още е в ръцете на правителството, след като бе национализирана през 2009, национализацията и на SNS Reaal означава, че две от четирите систематично важни за финансовата система на държавата банки вече са държавни.

Национализацията, която се провежда по силата на закона от 2012 за банковата интервенция, ще значи, че акционерите на банката и негарантираните облигационери ще изгубят всичко.

Държавата ще инвестира 2.2 милиарда евро нов капитал и ще опрости 800 милиона евро, които банката дължи по първото спасяване, направено при избухването на кризата. Освен това ще бъдат отписани имотни активи за 700 милиона евро

„Симпатизирам напълно на мнозина, които ще са против, защото отново трябва да дадем огромно количество публични средства“, казва Дайселблум – „Затова искам частният сектор да плати колкото се може повече при спасяването на SNS Reaal.”