Руското издание РИА Новости изготви хронология на финансовата криза от 2006 г. до днес. Как изглежда тя по периоди?


2006 година

2007 година

Август

Септември

Октомври

Ноември – декември


2008 година

Февруари


Март


Април - май


30 май

7 септември

Министерството на финансите на САЩ пое под контрол двама от най-големите играчи на ипотечния пазар – Федералната национална ипотечна асоциация (Fannie Mae) и Федералната корпорация за жилищно ипотечно кредитиране (Freddie Mac), които са финансирали около 70% от всички ипотечни сделки в САЩ. Общата загуба на двете компании от ипотечната криза съставлява около 14 млрд. долара.

15 септември

Обявява се банкрутът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers. Американските средства за масова информация оприличават деня на „черния понеделник“. Индекът Dow Jones губи 504.48 пункта (-4.42%) - до 10917.51. S&P 500 падна с 81.36 пункта (-4.71%) - до 1192.7 пункта. NASDAQ се понижи с 81.36 пункта (-3.6%) - до 2179.91 пункта. Големи загуби се наблюдаваха и на другите пазари по света. Поредната жертва на кризата стана и американската инвестиционна банка Merrill Lynch, закупена от Bank of America за 50 млрд. долара.

18 септември

Тогава последва срив на банковите книжа в САЩ. Котировките на Morgan Stanley се сринаха с 25%, на Citigroup INC с 11%, на Ultra Financials - на 15%, JP Morgan Chase - на 12%, Goldman Sachs - на 14%. Появи се информация, че Morgan Stanley търси купувачи на банката. В Европа банковият сектор също губи позиции.

Централните банки на Канада и Великобритания, ЕЦБ, ФЕД, Банката на Япония и Швейцария обявиха координирани мерки за борба с финансовата криза. Те се договориха да поддържат финансовите пазари с общи усилия чрез вливане в банковата система на 247 млрд. долара.

ФЕД увеличи финансирането на ЕЦБ с 55 млрд. щатски долара, до 110 млрд. долар, и на Националната банка на Швейцария с 15 млрд. долара, до 27 млрд. долара. Освен това ФЕД сключи споразумения с централните банки на Япония, Англия и Канада. Според договорката в съглашението те ще получат 60 млрд., 40 млрд. и 10 млрд. долара, съответно. Споразумението е валидно до 30 януари 2009 г.

19 септември

Правителството на САЩ предложи пакет от мерки за преодоляване на кризата - „Акт за извънредна икономическа стабилизация 2008 г.“, известен още и като „плана Поулсън“. Американският финансов министър Хенри Поулсън предложи заделяне на 700 млрд. долара от бюджета за закупуване на неликвидни активи.

За да спасят белгийско-холандската банка Fortis, правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург придобиха на 28 септември 49% от капитала на дружеството, инжектирайки 11.2 млрд. евро.

20 септември

Тогава е разработен американският план за спасение от краха на националната банкова и финансова система за 800 млрд. долара. Основната насока е изкупуването от правителството на неликвидни инвестиционни облигации от американски банки и застрахователни компании.

22 септември

Goldman Sachs и Morgan Stanley станаха холдингови дружества. Финансовият регулаторен орган на САЩ взе решение да удовлетвори иска на Goldman Sachs и Morgan Stanley за изменение на статута им на банкови холдингови дружества. Това ще позволи на трезорите да получат достъп до извънредно кредитиране от ФЕД.

29 септември

Срив на световните индекси, в резултат на отхвърлянето на плана Поулсън от Конгреса на представителите в САЩ. В този ден списъкът на централните банки, включили се активно с мерки в борбата срещу финансовата криза в Европа и САЩ, се присъединяват Австралия, Дания, Норвегия и Швеция.

Централните финансови системи на най-развитите страни се договориха да влеят 620 млрд. долара в глобалната финансова система.

Централната банка на Япония заяви решението си да увеличи двойно обменния обем с валутни активи с ФЕД – от 60 до 120 млрд. долара.

Правителството на Великобритания потвърди решението за национализиране на ипотечния бизнес на банка Bradford & Bingley, за да укрепи доверието на инвеститорите и кредиторите в условията на световна финансова криза.

В съответствие с плана за спасение на банката, държавата реши да вземе под своя отговорност обслужването на ипотечни кредити за 50 млрд. британски лири.

Bradford & Bingley стана втората британска банка, която държавата бе принудена да вземе под надзор в условията на кризата. През февруари бе национализирана голямата ипотечна банка Northern Rock.

Германското правителство предостави гаранция от 35 млрд. евро на банковия сектор за спасяването на ипотечната банка Hypo Real Estate.

30 септември

Капиталовият пазар в САЩ реагира на отлагането на „плана Поулсън“ с безпрецедентен спад. Общата капитализация на американските компании достигна 1.3 трлн. долара. Любителите на статистиката изчислиха, че пазарът пада с 1 млрд. долара на минута. На този фон цената на петрола падна с 10 долара, до 93 щатски долара за барел.

Централната банка на Япония обяви решението си за вливане на още 2 трлн. йени (над 19 млрд. долара) в механизма на междубанковото кредитиране, в отговор на растящата ликвидна криза.

1 октомври

В началото на месеца азиатските фондови индекси регистрираха повишение. MSCI Asia Pacific, който проследява движението на пазарите в Азиатския и Тихоокеански регион, се скочи с 1.2%.

3 октомври

Тогава бе одобрен новият вариант, предложен от администрацията на Джордж Буш, на стойност 700 млрд. долара. Пазарите по целия свят реагираха с понижение на котировките на ценните книжа.

6 октомври

ФЕД одобри сделка по придобиване от японския холдинг Mitsubishi UFJ на 24.9% акции с право на глас от капитала на инвестиционната банка Morgan Stanley.

7 октомври

Президентът на Русия Дмитрий Медведев съобщи за отпускане на други 950 млрд. рубли (36.26 млрд. щатски долара) в подкрепа на финансовата система.

8 октомври

ФЕД, Bank of England и ЕЦБ, както и централните банки на Канада, Швейцария и Швеция, обявиха координирано понижение на лихвените проценти с 0.5 процентни пункта. Европейските фондови индекси регистрираха понижение, като при някои то надвиши 6%.

Руският пазар откри сесията в сряда с рязък срив в цената на акциите на всички сини чипове. Последва прекъсване на редовната търговия.

9 октомври

Централната банка на Япония заяви готовността си за вливане във финансовите пазари в страната на 4 трлн. йени (около 40 млрд. щатски долара).

В четвъртък гаранцията по депозити в банките у нас също стана 100 хил. лв. Преди това тя бе в размер на 40 хил. лв.

10 октомври

SOFIX приключи седмичната търговия на 585.39 пункта, като само за седмица загуби 22.12% от стойността си. Силен спад в петък отбелязаха и индексите на европейските и азиатски индекси.