Най-голямата британска банка HSBC планира да напусне Лондон и да установи централата си в Хонконг, пише "Сънди Телеграф".

Банката, която преди 19 г. се премести от Хонконг в Лондон, предупреди главните си инвеститори, че връщането й в Азия е продиктувано от данъчното облагане във Великобритания и от административни съображения. HSBC, която е една от най-големите банкови корпорации в света, бе основана в Хонконг през 1865 г. Според нея Азия е най-обещаващият район на света.

Ако HSBC напусне Лондон, това според Сънди Телеграф ще е тежък удар за британското правителство, което разчита на частния сектор за възстановяване на икономиката на страната.

Вестникът отбелязва, че банката е платила 1.2 млрд. английски лири (1.4 млрд. евро) данъци миналата година и има 52 000 служители. Британският банков гигант бе на печалба през цялата финансова криза и не прибягна до инжекции на публични капитали за разлика от RBS (Шотландската кралска банка) и LBG (банка Лойдс) - и двете частично национализирани през 2008 г.

През 2010 г. HSBC удвои печалбата си. Нетната й печалба за миналата година е 13.2 млрд. долара - срещу 5.8 млрд. долара за 2009 г.

Източник: БГНЕС