Най-голямата банка във Великобритания - HSBC, е отпаднала от борбата за закупуването на 42-процентния дял на сингапурския държавен инвеститор Temasek Holdings в Bank Internasional Indonesia (BII), съобщава Reuters, позовавайки се на източник, запознат със сделката. В същото време южнокорейската банка Kookmin е била включена в кратката листа на окончателните кандидати.

Temasek е много близо до избирането на купувач за дела си в BII, според същия източник.

Temasek, която притежава дялово участие в две индонезийски банки, се опитва да продаде дела си от 42% в шестата по големина кредитна институция в страната - BII. Продажбата се налага от ново правило на централната банка, което забранява на чужди инвеститори да притежават повече от една банка в Индонезия. Temasek е собственик и на контролен пакет от акции в Bank Danamon.

HSBC разполага с повече от 80 клона в Индонезия и е втората най-голяма банка в страната след Citigroup.

Temasek притежава индиректно дела си в BII. Сингапурската компания държи 75% от Sorak Financial, която, от своя страна, има 55.78% в индонезийската банка.

Институцията разполага с време до 2010 г., за да се съобрази с новата политика на Индонезия по отношение на собствеността върху банки, но според източници от банковия сектор, сделката може да се осъществи доста по-скоро.