HSBC Holdings Plc е в преговори за намаляване на цената на Korea Exchange Bank, след като азиатските финансови акции паднаха с 18% от септември, когато покупката за 6 млрд. долара беше обявена.

HSBC, най-голямата банка в Европа, вчера заяви, че все още е за преговори за закупуване на дялово участие от 51% на Lone Star Funds в корейската банка, след като втория срок за завършване на сделката изтече на 31 юли.

Индексът MSCI Asia Pacific Financials понесе сериозни загуби през изминалата година, како ипотечният срив в САЩ предизвика кредитна контракция и покачващите се цени на петрола породиха загриженост относно глобално икономическо забавяне.

Корейските регулатори са задържали одобрение на сделката, докато правен спор относно закупуването от страна Lone Star на банката през 2003 не бъде разрешен.

Акциите на Korea Exchange Bank паднаха 3.1% до 12.650 уона. Банката има съотношение цена към счетоводна стойност (Р/В) 1.2, в сравнение с 1.53 за HSBC.

Цената на акция е паднала с 13% от 3 септември 2007 година, когато HSBC предложи да закупи банката срещу 18 045 уона за една акция. HSBC по-късно да коригира цената на 17 725 уона за дял за да отрази дивидентно плащане по-рано тази година.

HSBC през април удължи срока за покупката с три месеца, която би дала на европейската банка повече от 7.7 милиона клиенти и 345 клона в четвъртата по големина икономика на Азия.