Най-голямата по пазарна капитализация европейска банка - HSBC Holdings Plc., е единствената, която съумява все още да остане суха от финансовата криза, обхванала световните пазари.

Това не е поради факта, че банката няма проблеми с ипотечните кредити или загуби от отписване на активи, а поради това, че тя има достатъчно налични средства, за да се справи с кризата.

Британската банка е единствената финансова институция на Стария континент, която има повече депозити, отколкото кредити, и е с едно от най-големите капиталови съотношения в сектора.

Така, ако кризата продължи, финансовата институция може дори да се възползва от нея, привличайки все по-голям брой държатели на депозити, както и инвеститори в акции на компанията.

За последната една година акциите на HSBC са поскъпнали с 10%, като са единствената финансова институция сред 69 европейски такива, регистрирали ръст на пазарната си капитализация.

Средното понижение на индекса, следящ представянето на европейските банки, възлиза на 35% за последните 12 месеца.

Банката, оперираща в 85 страни по света, е отписала от 2006 г. насам активи на стойност 38 млрд. долара. За разлика от останалите финансови институции обаче, това не създава опасения сред инвеститорите за ликвидни проблеми.

Очаква се банката да отпише нови 14 млрд. долара през настоящата година преди тази сума да намалее до 10 млрд. долара през следващата 2009 г.

Съотношението заеми-депозити е 90%, на фона на такова от 129% за конкурентната Royal Bank of Scotland Group Plc. - втората най-голяма британска финансова институция, и 124% за Barclays Plc.

Депозитите на потребителите са се повишили с 24.2 млрд. долара, или 5%, през първите шест месеца на годината, като инвеститорите са преместили част от инвестираните в други продукти средства във водещата британска банка.