Най-голямата банка в Европа по пазарна стойност - HSBC Holdings Plc, е заделила 3.2 млрд. долара за покриването на лоши заеми в САЩ, а печалбата й за първото тримесечие надхвърля положителния резултат за същия период на предходната година, предава Bloomberg.

Перспективата за оставащата част на годината е необикновено трудна за прогнозиране при сегашните пазарни условия, заявява председателят на банката Стивън Грийн.

Базираната в Лондон HSBC очаква щатската икономика да влезе в рецесия при продължаване на кризата на жилищния пазар до 2009 г. И докато печалбата на банката за първото тримесечие намалява в САЩ, където HSBC загуби 1.1 млрд. долара през 2007 г., банката отчита по-висока печалба преди данъчно облагане от Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток и Латинска Америка.

Цената на акциите на HSBC се покачи с 2.1% на Лондонската фондова борса тази сутрин. Пазарната стойност на банката в момента възлиза на почти 115 млрд. английски паунда (224 млрд. долара). Акциите на финансовата институция са се оскъпили с 3.9% тази година, за разлика от осемчленния индекс FTSE 350 Banks Index, който е загубил 8.7%.

В отговор на срива на пазара на високорискови ипотеки HSBC смени някои от мениджърите си в САЩ, затвори подразделения за ипотечно банкиране и спря да търгува с ценни книжа, обезпечени с щатски ипотеки. Банката със 142-годишна история заплати 15.5 млрд. долара за придобиването на Household International Inc. през 2003 г. превръщайки се в един от най-големите кредитори на високорискови заеми в САЩ.

HSBC обяви, че печалбата й в САЩ за първото тримесечие е намаляла вследствие на лоши заеми и намаления на активи за 2.6 млрд. долара. Броят на просрочените задължения през първото тримесечие в САЩ се е удвоил, в сравнение със същия период на миналата година и е бил по-малък, в сравнение с предходното тримесечие.

Банката е заделила около 12 млрд. долара за покриването на загуби, свързани с кредитния пазар в САЩ миналата година и допълнителни 5.2 млрд. долара за загуби в останалата част на света. Нетната й печалба през 2007 г. е нараснала с 21% до 19.1 млрд. долара, подпомогната от растежа в Азия и Латинска Америка.

HSBC обяви, че ще увеличи ипотечното си кредитиране тази година, докато много банки, включително и базираната в Единбург HBOS Plc, намаляват кредитирането в условията на недостиг на средства.

HSBC, която отчете 10.6 млрд. долара кредитни загуби в световен мащаб през 2006 г., е поставена под натиск от инвеститора Knight Vinke Asset Management LLC да преразгледа стратегията си и да отдели операциите си в САЩ.