Митничарите в северната Псковска област на Русия задържаха български гражданин, направил опит да внесе в страната оборудване за източване на лични данни, съответно и парични средства от банкови карти, пише руският в. "Комсомолская правда", като се позовава на Интерфакс.

При проверка на "Фолксваген пасат", управляван от българина, пътувал от Естония за Русия, били открити и конфискувани укрити в колата 393 банкови карти с ПИН кодове, миниатюрни видеокамери, маскирани като битови предмети, фалшива клавиатура за банкомат, скенери, компютри и друга техника, съобщили руските митници.

Материалите са препратени в местните органи на реда за евентуално образуване на наказателно дело срещу задържания, посочва вестникът.

Според електронното издание "Бизнес ФМ" срещу българина вече е образувано дело за административно нарушение и го заплашва глоба, също и конфискуване на автомобила като средство за контрабанден превоз.

Измамите с банкови карти в Русия се множат. Загубите от подобни престъпления в страната са нараснали със 70 на сто през първото полугодие и възлизат на 1.053 млрд. рубли.

Загубите на руските банки за цялата 2011 г. може да достигнат 2.368 млрд. рубли срещу 1.396 млрд. миналата година, допълва "Бизнес ФМ".