От 1 януари се очаква бум в броя на непълнолетните данъкоплатци в страната. От догодина всички притежатели на детски влогове, както и на всички други депозити, се превръщат в данъкоплатци, без значение от възрастта.

„Има различни житейски ситуации, в които един малолетен или непълнолетен може да получава доходи - например може да е от имот, може да са хонорари от филмови или театрални продукции”, посочва Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Законът не прави разлика между пълнолетен и невръстен данъкоплатец - ако той не си плаща налозите, и санкцията е еднаква. Практиката обаче показва, че малките данъкоплатци са изрядни.

„Направихме един бърз преглед на административно-наказателната дейност - не видяхме наказателни постановления, издадени на хора с ЕГН след 2002 година”, допълва Бъчваров, цитиран от bTV.

Макар и да плащат данъци от следващата година, притежателите на детски влогове няма да се налага да подават данъчни декларации, защото налогът върху лихвата ще бъде превеждан в бюджета автоматично от тяхната банка.