„България се характеризира с отлична банкова система и макроикономическа рамка, която е мечта за много страни в Европа", заяви Иван Искров, управител на БНБ, по време на форума The Bulgaria Business and Investment Summit, Invest in Bulgaria 2009, провеждащ се днес в София.

„Най-напред бих искал да изразя изненадата си от нарастващата агресивност към новите европейски икономики, демонстрирана от някои западни анализатори и институции, най-вече англосаксонски", коментира Искров. През последните няколко седмици вниманието на анализаторите и медиите бе силно концентрирано към Централна и Източна Европа.

„Разглеждайки такива несъстоятелни материали, човек би помислил, че именно нашите икономики са тези, които причиниха настоящата глобална финансова и икономическа криза и най-големите проблеми са, едва ли не, в нашата част на света", допълни той.

„Истината е, че настоящата финансова криза е резултат от неадекватни регулации и надзор на финансовите пазари в най-развитите икономики, както и от изключителната алчност на някои пазарни участници", заяви управителят на БНБ.

„Комично е, че институциите, които ни критикуват най-много, са именно тези, които най-много се нуждаят от правителствена помощ, за да се справят с дупките във финансовите си баланси", допълни той.

Според Искров в бъдеще единственият регион в Европа, който ще има по-значителен икономически растеж, е Централна и Източна Европа.

Относно България Искров коментира, че сега, когато очакваме икономическият растеж да се забави, българското правителство подготви бюджет, който предвижда реализирането на бюджетен излишък. В бюджета има значителни буфери, които да осигурят стабилността на фиска, дори в случай на по-значително забавяне на икономическия растеж, допълни той.

Според главния банкер българската икономика има едно много голямо предимство - парична политика, базирана на принципите на паричен съвет и фиксиран курс.

Банковите системи на Централна и Източна Европа са доминирани от чуждестранни банки (главно от еврозоната) и значителен дял от кредитите на домакинствата и на корпоративния сектор в нашите икономики са деноминирани в чуждестранна валута (главно в евро, но в някои страни също в швейцарски франкове и японски йени).

Колебанията на валутния курс в тези икономики създават значителни трудности на домакинствата и фирмите да обслужват кредитите си в чуждестранна валута, като трансформират валутния в кредитен риск.

У нас кредитите в чуждестранна валута са деноминирани основно в евро и благодарение на паричния съвет не съществуват никакви колебания в курса евро/лев.

Иван Искров подчерта, че без значение през какво приспособяване ще премине българската икономика вследствие на глобалната финансова и икономическа криза, това приспособяване ще се осъществи в рамките на съществуващия режим на паричен съвет и при съществуващото ниво на валутния курс 1.95583 лв./евро.