Вярвайте повече в българските институции. Подобен апел отправи гуверньорът на Българска народна банка Иван Искров, по време на дискусия за „Българските банки и българския бизнес - на изхода от кризата, в началото на растежа". Същата бе организирана от Асоциация „Банка на годината".

„Моля анализаторите и журналистите да сме по-внимателни и да не забравяме, че страхът прави пари. Вярвайте в българските институции и Централната банка на България", призова гуверньорът. Това той го каза в контекста на многобройните апокалиптични сценарии за българската икономика и банкова система по време на кризата на водещи и не толкова международни финансови институции и експерти, които видно от днешна гледна точка не са се сбъднали.

На въпрос на Profit.bg какво прави Централната банка, за да пресече подобни твърдения, които се тиражират на международно ниво и каква е комуникационната политика на БНБ в това направление, Иван Искров даде за пример единното становище на централните банкери от Централна и Източна Европа до Moody's, в което те призовават към повече коректност към данните. Ефектът от тази акция, по думите на гуверньора на БНБ, е било признанието на компанията, че са прекалили в своите коментари.

Той обаче не пожела да участва в дискусия около твърденията на бившия щатския посланик у нас Джон Байърли за „гнилите ябълки“, визирайки някои български банки.

Безспорно е, че икономиката ни отчита ръст няколко поредни тримесечия, а повишението на БВП през първо тримесечие на 2011-а е 3.4% на годишна база и това е повече от положителен сигнал, смята Иван Искров, според когото няма как положителният ефект да не се пренесе постепенно и към индивидуалното потребление в страната.

„Не бива да се заблуждаваме обаче, че ще постигнем бързо нивата на потребление отпреди кризата", каза централният банкер.

Като втори положителен сигнал от икономиката ни той изтъкна развитието при износа ни, които нива вече надвишиха предкризисните. „Благодарение на износа икономиката ни извървя пътя от най-застрашената в периода 2007 - 2008 година, до такава с показатели, които са по-типични за експортно-ориентираните икономики", обясни Иван Искров. Като добра новина той изтъкна и положителният ръст на инвестициите (т нар. брутообразуване на основен капитал) в края на първо тримесечие.

Банкерът не пропусна да да отбележи, че с голям принос за относително по-лесното преодоляване на кризата има и разумно водената политика от няколко поредни правителства и добре функционираща банкова система.

И като стана вече дума за банковата сфера, тук централният банкер отново успокои духовете, като заяви, че банките демонстрират гъвкавост и стабилност, а активите им продължват да растат, като увеличаването на депозитната маса говори преди всичко за доверието към системата.

„Въпреки увеличаването на необслужваните кредити, които към март достигат 12.9%, банковата ни система е добре капитализирана и провизирана, с над 5 млрд. заделени провизии и над 10 млрд. капитал, като продължаваме да сме сред отличниците в Европа", увери Иван Искров. „Що се отнася до просрочените кредити радващото при тях е, че те продължават да растат, но с намаляващи темпове и това се отчита и към изтеклото първо тримесечие на годината".

Според него в системата няма слаба банка и всички са добре капитализирани, с което се опита да успокои вложителите.

В заключение Иван Искров призова към работа по подобряване на качеството на обслужването и повече кредитиране към бизнеса.

В подкрепа на думите на гуверньора на БНБ за стабилността на банковата ни система бяха и изказванията на Филип Лот, главен изпълнителен директор на SG Експресбанк и Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България. Нещо повече, Антъни Хасиотис изрази за пореден път щастието си, че днес работи в страната като България, която е в добра кондиция. Самият той е оптимист, че ни очакват само добри новини.