Европейската директива ще сложи правила и при ипотечните кредити. Европейската комисия, която е автор на текстовете, е направила пълен анализ на пазара на жилищни заеми. От проучването станало ясно, че най-голямо значение за кредитния процес имат три неща - информираността на клиента преди подписване на договора, оценката на неговата кредитоспособност и възможностите за предсрочно погасяване, съобщава Стандарт.

Именно за последното в България се водят най-много дебати.

Клиентите на банките настояват да им се даде възможност да се издължават, без да плащат наказателни такси.

В първоначалния текст, внесен от ЕК, се допуска налагането на такива такси. Евродепутатите обаче са твърдо решени директивата да забрани наказанието за предсрочно изплащане на заемите. Според информация от икономическата комисия на Европарламента, която е водеща при обсъждане на директивата, окончателният вариант, който ще бъде внесен за първо четене в пленарна зала, ще бъде за премахване на сега съществуващата наказателна лихва. Тя се движи между 3 и 5% върху сумата, която се внася извън анюитетната вноска. Това създава трудности за смяна на банката и принуждава клиентите да предоговарят кредитите си. Те в крайна сметка са закрепостени към банката и са лишени от право на избор.

Първоначалните текстове на директивата допускат плащането на такса, но при определени условия, които трябва да са ясно записани. Сумата трябва да е точно посочена и да се дадат поне два примера как става изчисляването й. Тъй като новата директива е замислена така, че да се доближава максимално до тази за потребителския кредит, и тук на клиента се дава право на отказ от вече подписания договор. Затова в закона, който ще конвергира директивата в националните законодателства, трябва да се посочи при какви условия и как точно да стане това.

Задължително ще е и изчисляването на годишния процент на разходите (ГПР), както се прави при потребителските заеми. Задължават се банките да уведомяват клиентите си за всяка промяна и за възможния риск, който би възникнал за тях, пише още в проектодокумента на ЕК.