Най-добре е българинът да инвестира в левове, щом печели и харчи в тази валута. Във всеки случай влоговете в евро няма да се обезценят рязко, тъй като единната европейска валута ще оцелее при всички положения. Около тази позиция се обединиха икономистите Емил Хърсев, Владимир Каролев и Левон Хампарцумян в дискусия в сутрешния блок на бТВ.

„Дори физически е невъзможно еврото да спре да съществува. Няма да се обезцени рязко. Ще има по-скоро план, който ще позволи умерено печатане на пари и умерена инфлация – до 10%”, прогнозира Хърсев.

Каролев от своя страна подкрепи мнението на Саркози и Меркел, че е дошло времето на реалността за европееца.

„Меркел каза на южните страни: Трябва да работите повече и по-малко да почивате, за имате повече средства. И тя е права - не може като в Гърция да имат 16 заплати, средна пенсия като германската и ранно пенсиониране – такава система не може да издържи”, категоричен бе икономистът.

Той допълни още, че българската производителност е 40% по-ниска от средната за еврозоната. А освен това у нас има много привилегии в някои сектори, тъй като никъде в Европа военни и полицаи не се пенсионират на 45 години.

„Можем само да гадаем какъв точно ще е новият фискален съюз, за който се заговори от силните в ЕС. Посоката е по-висока степен на интерграция, финансов и бюджетен контрол, включване на повече държави с повече отговорности”, обясни от своя страна Хампарцумян. Той разясни още, че печатането на пари не е адекватно решение на проблемите с европейската дългова криза, а и трудно би се реализирало.

„Единствената държава с привилегията да печата пари без никакъв контрол е САЩ, тъй като повечето долари са извън страната. И когато американските власти решат да слязат в мазето и да направят повече долари, всички ние плащаме за това.

В еврозоната обаче не е толкова лесно – 17 държави трябва да се съгласят. А пък България не може да печата пари заради валутния борд. Него го имаше преди да има евро. Той гарантира, че БНБ може да отпечата 1 лев, само ако някой дойде и донесе 1 марка в трезора”, подчерта банкерът.

И тримата дадоха за пример конференция на най-големите световни финансисти, които управляват 3,5 трилиона евро, по време на която всички са били категорични, че еврото ще оцелее. Вероятноста това да не стане е била оценена на 10-15%.

„Т.е. планът е еврото да бъде спасено на всяка цена. Това е единственият вариант”, казаха в заключение финансовите експерти и допълниха, че няма да има катаклизми, но ще има трудни години, ще има евро и работни места.