Европейската централна банка (ЕЦБ) може да започне да повишава лихвените проценти най-рано през следващия юни, след като данни през последната седмица показаха, че Еврозоната ще излезе от рецесия по-скоро от очакваното, информира Bloomberg.

ЕЦБ ще вдигне основната си лихва, която в момента е на рекордно ниско ниво от 1%, до 2.5% до края на 2010 г., смята Холгер Шмидинг, старши икономист в Banк of America-Merrill Lynch. В последните седмици прогнози по този въпрос дадоха още икономисти на Deutsche Bank AG и UBS Ltd.

"Банката ще вдигне лихвите следващия юни, дори и ако самата тя не вярва в това," казва, Шмидинг, който преди това прогнозираше че тази първа стъпка ще бъде направена през септември. "ЕЦБ подцени рецесията и сега подценява и възстановяването. Днешните данни показват, че възстановяването е солидно."

Секторът на услугите в Германия, както и производственият сектор във Франция неочаквано бележат ръст през август, показаха днес данни на Markit Economics. Товa е поредното доказателство, че най-големите икономики в Еврозоната издърпват региона от рецесията.

ЕЦБ все още изкупува активи и наводнява банките със средства за да сложи край на рецесията, но президентът на банката твърди, че институцията трябва да внимава по отношение на инфлационните очаквания.

Индексът на производството и услугите в Еврозоната нараства до 50 пункта през август в сравнение с 47 пункта през юли. Това е най-високата му стойност от май 2008 г.

Други данни също сочат към завръщане на растежа. Икономическото доверие нараства до осеммесечен връх през юли, а инвеститорите през този месец бяха най-оптимистично настроени от година. Икономиката на Еврозоната се сви минимално през второто тримесечие, след като отчете рекорден спад от 2.5% в предходните три месеца на годината.

"Водещите икономи от Еврозоната излязоха от рецесия по-рано от очакваното ," според икономистите на Deutsche Bank Жил Моек и Марк Уол, които очакват основаната лихва да нарасне до 2% до края на 2010 г.

От Deutsche Bank преди това прогнозираха, че лихвата ще остане непроменена през 2010 г. ЕЦБ ще започне да вдига лихвата през втората половина на 2010 г. като нивото й ще достигне 1.75% до края на 2010 г., според Стефан Део, старши икономист в USB. Той също не предвиждаше промяна в предишните си прогнози.