Повечето щатски бизнес икономисти очакват Федералният резерв да вдигне основната си лихва с между четвърт и половин процентен пункт в шестмесечен период, според публикуваните днес резултати от проучване, информира Reuters.

По-голяма част от икономистите участвали в проучването на Националната асоциация на бизнес икономистите намират настоящия лихвен процент на ФЕД за подходящ. Все повече икономисти обаче смятат, че политиката на Централната банка на САЩ е прекалено стимулираща, според проучване между 203 членове на асоциацията направено в периода 4-22 февруари.

"Повечето от участниците смятат, че повишаване на лихвения процент е вероятно и би било подходящо в следващите няколко месеца," според президентът на асоциацията Лин Рийзър.

От ФЕД неколкократно заявиха, че продължително високата безработица и ниската инфлация гарантират задържането на лихвените проценти на на изключително ниско ниво в продължителен период от време. Данните обаче показват, че икономиката се възстановява постепенно и очакванията, че са ФЕД трябва да започне да подготвя пазарите за началото на процеса по затягане на финансовите условия.

Икономистите смятат, че краят на изкупуването на ценни книжа обезпечени с ипотеки от страна на ФЕД ще оскъпи лихвите по ипотечните кредити. Общо 42% от участниците очакват ръст от между четвърт и половин процентен пункт.

ФЕД е на път да сложи край на програмата си за изкупуването на ценни книжа обезпечени с ипотеки на стойност 1.25 трлн долара в края на този месец.

Общо 44% от участниците в проучването считат, че неадекватният регулаторен контрол е основната причина за финансовата криза, която доведе до болезнената икономическа рецесия.

Повечето от икономистите смятат, че намаляването на регулаторните правомощия на ФЕД ще намали ефективността на централната банка при провеждането на монетарната политика.

Броят на икономистите, които смятат, че настоящата фискална политика е правилна нараства до 44%, което е най-високият процент от 2007 г. Повече от участниците обаче смятат, че друг пакет от мерки за стимулирането на икономиката не е нужен.

Близо 80% от икономистите считат, че дългосрочният бюджетен дефицит на страната може да навреди на способността на САЩ да взема средства назаем.