Не е изключено, заради международната ипотечна криза, да фалира и българска банка, твърдят наши финансови анализатори.

Финансовият риск е повишен за всички. Големите европейски и американски банки са в затруднение, а част от нашите институции в България са тяхна собственост.

Според икономистите обаче в момента у нас причини за тревога няма. И все пак, ако държите в банката пари до 40 000 лева и тя фалира, Фондът за гарантиране на влоговете ще ви върне сумата. Няма значение в каква валута е сметката ви, от фонда са длъжни да покрият загубата до 45 дни.

"Фондът за гарантиране на влоговете, който евентуално трябва да поеме щетите за вложителите, има ограничен ресурс, тоест, ако някоя от големите банки внезапно изпита затруднения, нейните загуби могат да бъдат покрити, но ако се случи с повече от една банка, тогава средствата от фонда няма да бъдат достатъчни. Така че хората винаги трябва да имат едно на ум, особено в кризисна ситуации", коментира Димитър Чобанов.

Едва ли в брошурите ще намерим тази информация, но всички знаем, че ако банките изпаднат в затруднение, държавата може да се намеси. Друг е въпросът на каква цена. Данъкоплатците на САЩ, например, вече платиха над 900 милиарда долара, за да спасяват лошо управляваните си финансови гиганти.

Според банкерите и политиците у нас обаче засега няма никакво основание да се сравняваме с американците, защото нашата банковата система е абсолютно стабилна.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС