Банковият депозит в момента е без алтернатива за спестяванията на хората. Това обяви Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие след подписване на споразумения с 6 банки за отпускане на кредитна линия за малки и средни предприятия.

Според Ягодин пазарът на земя, недвижимите имоти, взаимните фондове и акциите са замрели. Наистина ли е така?

Земеделска земя

Само преди дни председателят на УС на БАСЗЗ Борислав Петков сподели, че през изминалата година цената на земеделската земя се е повишила с 10-13%, като има и единични райони, където повишението е от 15 до 25 на сто.

А това е в пъти повече от доходността, давана ни от банките в момента (б. ред – лихвите по депозитите в момента се движат в границите 4.5 – 6.5% за левовите депозити).

Взаимните фондове

Да, наистина. Индустрията е в криза, като статистиката отчита отлив на средства от повечето фондове. Но справка на Profit.bg преди дни показа, че има няколко фонда, чиято доходност от началото на 2012 г. е в пъти по-висока от тази на депозитите.

Данните към днешна дата са следните: от началото на 2012 г. инвестициите в ПФБК Восток биха ни донесли 21.13 на сто, в Адванс IPO Фонд (13.46%), Статус Финанси (12.82%), а Варчев високодоходен фонд (10.81%).

Или иначе казано, доходност може да бъде постигната, и то добра, но трябва да оценим и изберем предлаганите възможности, а те в момента са около 90 на брой за инвестиции във фондове.

Недвижими имоти

Да, секторът е един от най-силно засегнатите от кризата. Да, цените са паднали с 50 и повече процента от пика си през 2008 г.

Но не е ли това идеалната възможност за инвестиции. В различни части на София могат да бъдат намерени вече апартаменти за под 500 евро/кв. м, а строителите в затруднения предлагат невероятни отстъпки.

В големите градове в страната дори има оферти за имоти на цени от 12 000 до 20 000 евро, за което ви информирахме в началото на 2012 г.

Акции

Да, факт е, че капиталовият пазар в страната ни не предлага големи възможности. SOFIX бележи спад от 4 на сто от началото на 2012 г., а BG40 с над 7 на сто.

Но...по света има и други пазари, където можем да инвестираме. Справка на Profit.bg сочи, че основният индикатор в Египет се е покачил с 29 на сто от началото на годината, този в Виетнам с 27 на сто, на Русия – 23 на сто, на ОАЕ – 22 на сто, а на съседна Турция с 21.89 на сто.

Банкови депозити

Статистика на БНБ, представена вчера, показа, че през февруари 2012 г. спрямо февруари 2011 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.46 пр.п. до 5.20%, а по тези в евро – с 0.26 пр.п. до 4.65%. В сравнение с януари 2012 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0.38 пр.п., а по тези в евро – с 0.25 пр.п.

Т.е. в страната се отчита понижение на лихвите по депозитите, но те не са и единствената възможност, където да инвестираме свободните си средства.