Имат ли наистина алтернатива банковите депозити

4397
Имат ли наистина алтернатива банковите депозити

Банковият депозит в момента е без алтернатива за спестяванията на хората. Това обяви Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие след подписване на споразумения с 6 банки за отпускане на кредитна линия за малки и средни предприятия.

Според Ягодин пазарът на земя, недвижимите имоти, взаимните фондове и акциите са замрели. Наистина ли е така?

Земеделска земя

Само преди дни председателят на УС на БАСЗЗ Борислав Петков сподели, че през изминалата година цената на земеделската земя се е повишила с 10-13%, като има и единични райони, където повишението е от 15 до 25 на сто.

А това е в пъти повече от доходността, давана ни от банките в момента (б. ред – лихвите по депозитите в момента се движат в границите 4.5 – 6.5% за левовите депозити).

Взаимните фондове

Да, наистина. Индустрията е в криза, като статистиката отчита отлив на средства от повечето фондове. Но справка на Profit.bg преди дни показа, че има няколко фонда, чиято доходност от началото на 2012 г. е в пъти по-висока от тази на депозитите.

Данните към днешна дата са следните: от началото на 2012 г. инвестициите в ПФБК Восток биха ни донесли 21.13 на сто, в Адванс IPO Фонд (13.46%), Статус Финанси (12.82%), а Варчев високодоходен фонд (10.81%).

Или иначе казано, доходност може да бъде постигната, и то добра, но трябва да оценим и изберем предлаганите възможности, а те в момента са около 90 на брой за инвестиции във фондове.

Недвижими имоти

Да, секторът е един от най-силно засегнатите от кризата. Да, цените са паднали с 50 и повече процента от пика си през 2008 г.

Но не е ли това идеалната възможност за инвестиции. В различни части на София могат да бъдат намерени вече апартаменти за под 500 евро/кв. м, а строителите в затруднения предлагат невероятни отстъпки.

В големите градове в страната дори има оферти за имоти на цени от 12 000 до 20 000 евро, за което ви информирахме в началото на 2012 г.

Акции

Да, факт е, че капиталовият пазар в страната ни не предлага големи възможности. SOFIX бележи спад от 4 на сто от началото на 2012 г., а BG40 с над 7 на сто.

Но...по света има и други пазари, където можем да инвестираме. Справка на Profit.bg сочи, че основният индикатор в Египет се е покачил с 29 на сто от началото на годината, този в Виетнам с 27 на сто, на Русия – 23 на сто, на ОАЕ – 22 на сто, а на съседна Турция с 21.89 на сто.

Банкови депозити

Статистика на БНБ, представена вчера, показа, че през февруари 2012 г. спрямо февруари 2011 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.46 пр.п. до 5.20%, а по тези в евро – с 0.26 пр.п. до 4.65%. В сравнение с януари 2012 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0.38 пр.п., а по тези в евро – с 0.25 пр.п.

Т.е. в страната се отчита понижение на лихвите по депозитите, но те не са и единствената възможност, където да инвестираме свободните си средства.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vinod
# 0
20:05 | 12 May 2012
Thanks guys, I just about lost it looinkg for this.
Най-точен
# 1
19:03 | 28 March 2012
Каквото и да се пише, българина опознава единствено като сигурна инвестиция имота в големия град. Депозитите са временно решение, още повече че имаше горчив опит от времето на Жан Виденов за парите в банките, и не се знае в точно кой момент събитията ще се повторят и спестяванията там ще се обезценят. Единствената разбираема алтернатива е покупката на недвижим имот който дори е и в бг.фолклор известен като "покрив над главата". Всичко друго е "бош лаф". Мислите ли че е случайно явлението че българите са най-многобройни със собствени имоти на глава от населението в целия ЕС? Така че инвестирайте в качествени недвижими имоти и няма га загубите парите си.
до Неточен
# 2
14:03 | 28 March 2012
Имоти: В момента над 107 000/да словом сто и седем хиляди/ апартаменти седят празни в София......бая кандидат граждани трябва да се преместят за да се изравни предлагането с търсенето. Банките са отворени да кредитират от около година, но много внимават на кого дават! Земеделието: От влизането ни в ЕС до момента се наблюдава окрупняване на земеделската земя. В началото за точене на еврофондове, но в последно време се отварят и на това, че земята може и да произвежда. Доста при отиват на там в момента и има защо.
Кеф ви борса - кеф ви имоти-кеф ви инфлация/депозити
# 3
13:03 | 28 March 2012
от депозити няма да се печели - каза го Ягодин - щом лихвите по депозитите ще вървят надолу , трябва да се търси друга възможност! Който иска 100 % Риск - има Борса за 100 % печалби - който иска 10 % риск - има имоти за 10 % печалби.спадовете приключиха , идват по-ниски цени на кредитите и ръст при цените на имотите
Кеф ви борса - кеф ви имоти-кеф ви инфлация/депозити
# 4
13:03 | 28 March 2012
от депозити няма да се печели - каза го Ягодин - щом лихвите по депозитите ще вървят надолу , трябва да се търси друга възможност! Който иска 100 % Риск - има Борса за 100 % печалби - който иска 10 % риск - има имоти за 10 % печалби.спадовете приключиха , идват по-ниски цени на кредитите и ръст при цените на имотите
joda
# 5
13:03 | 28 March 2012
Ако някой смята, че имотите са добра алтернатива на спестяванията, то значи борсата е по-доброто място за инвестиране, корелацията между двете алтернативи е доказана във времето у нас и при такъв сценарий е много по-добре да заложиш на актива който може да поскъпне в пъти повече в сравнение с една значителна по размер инвестиция, каквато е тази в имота
Петър Христов
# 6
12:03 | 28 March 2012
Драги читатели и коментатори, Най-доброто място за инвестиране на вашите пари няма да го научите чрез масовата медия, Вервайте ми! :)
Неточен
# 7
11:03 | 28 March 2012
Спадът приключи - щом свалят лихвите - значи ще кредитират имоти и щем / нещем ще купуваме имоти - дългосрочно само те са сигурни - Банките не са глупаци да кредитират нещо което ще поевтинява --------има процес , който инфлацията НЕ може да спре и той се нарича - МИГРАЦИЯ към ГРАДОВЕТЕ...а други нека купуват земеделска земя - ще отглеждат тръни - селяните бягат от селата
точен
# 8
11:03 | 28 March 2012
Земеделска земя - определено да, недвижими имоти в никакъв случай. Спадът им тепърва предстои.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg