Индъстри Уоч: Българите все повече влагат спестяванията си в дългосрочни влогове

767
Индъстри Уоч: Българите все повече влагат спестяванията си в дългосрочни влогове

ългарските семейства все повече влагат спестяванията си в дългосрочни влогове, голяма част от които служат за обезпечаване на бъдещето на децата. Това коментира за БТА финансовият консултант от Индъстри Уоч Красен Йотов.

В момента българинът, решил да спестява, може да избира сред разнообразни възможности - детски влогове, срочни или спестовни депозити, както и депозити, базирани върху инвестиции в акции, метали, петрол, взаимни схеми, сочат данните на Индърстри Уоч.
На българския пазар съществува вече и взаимен фонд, който се определя като дългосрочен спестовен продукт за деца.

Най-висока лихва носят по-дългосрочните депозити - със срок от 12 или 15 месеца /над 6 процента годишно/. Краткосрочните депозити носят по-ниска лихва, но и срокът, в който може да бъдат изтеглени без да се губи лихвата, е много по-кратък, коментира Йотов.

Всеки спестител трябва да реши какъв период е подходящ за неговото вложение и дали може да му се наложи предсрочно да тегли пари, което може да доведе до загуба на лихвата по депозита, добави той.

Депозитите са нискорисков инструмент и са много сигурно вложение в периоди на глобална финансова криза като настоящата, информират от Индърстри Уоч. Повечето други инвестиционни алтернативи - взаимни фондове, други колективни схеми и акции носят значителен риск от загуба на част от вложението.

В момента дори и най-високите лихви по депозитите са по-ниски от инфлацията, показват още данните на консултанската компания. Според анализаторите обаче вероятно в бъдеще ръстът на потребителските цени ще започне да се успокоява.

С по-висок риск в сравнение с депозитите се характеризира инвестицията във взаимни фондове, като е възможно вложителят да загуби част от своите пари. Фондовете имат и
различни такси за обслужване и управление.

От друга страна, взаимните фондове дават възможност на хора с по-скромни финансови възможности или ограничени познания за фондовата борса да участват на капиталовите пазари, обясни Красимир Йотов. В резултат на сериозното свиване на търговията на БФБ-София през последната година доходността на взаимните фондове е спаднала значително, посочи той. Повечето фондове в момента носят отрицателна доходност на годишна база.

Консервативните /нискорискови фондове/ носят доходност около 5-6 процента годишно - тоест приблизително колкото банков депозит.

При евентуално възстановяване на българската борса взаимните фондове вероятно отново ще се превърнат в доходоносно вложение, смятат финансовите анализатори.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...