ING Bank Румъния отхвърли обвинението, че заедно с още няколко институции е част от картел, чието предназначение е било да повлия върху лихвите на румънския пазар, съобщава вестник "Евениментул зилей".

Съобщението на институцията идва след като Националната банка на Румъния (НБР) посочи, че три банки в страната са участвали, заедно с чуждестранните си партньори, в атака срещу румънската лея. Въпреки че НБР не спомена кои са трите банки, те бяха посочени от Съвета за конкуренцията, който се самосезира и започна разследване във връзка с практики, нарушаващи закона за конкуренцията.

Съветът за конкуренцията назова четири банки: ING Bank, Royal Bank of Scotland и UniCredit Tiriac bank.

От ING уточниха, че спазват всички правила на междубанковия пазар и по никакъв начин не са манипулирали междубанковия пазар.

Същевременно телевизия Антена 3 съобщава, че скандалът с лихвите взе първата си жертва. Директорът на трезора на UniCredit Tiriac bank Богдан Михок подаде оставка. Решението е свързано със скандала от последните седмици, когато НБР поиска от седем банки да нормализират лихвените си проценти на паричния пазар.

Нивата на лихвите на междубанковия пазар се покачиха през последните седмици до 70%. Централната банка заяви, че това неконтролирано повишение е резултат на спекулативни
операции на валутния пазар, които са предизвикали търсенето на леи в много по-голям обем от нормалния, посочва Антена 3.

Източник: БТА