ING Group обяви силни финансови резултати за 2007 г. въпреки колебанията на международните финансови пазари. Глобалната компания реализира нетна печалба от 9.24 млрд. евро за изминалата година, което представлява увеличение с 20%, в сравнение с 2006 г., съобщиха от компанията за Profit.bg.

Приходите на ING за четвъртото тримесечие на 2007 г. достигат 2.48 млрд. евро - увеличение с 18%, в сравнение със същия период на 2006 г. Понастоящем ING Group, която предлага банкови, пенсионноосигурителни и животозастрахователни услуги, управлява активи от 638 млрд. евро в над 50 страни по света. Собствените активи на групата в края на 2007 г. възлизат на 1.3 трлн. евро, а служителите във всички бизнес единици на ING по света са 120 хиляди.

„През 2007 г. ние продължихме да реализираме стратегическите си цели, независимо от вълненията на пазара”, каза Мишел Тилман, председател на Управителния съвет на ING Group. „Направихме значителни инвестиции за развитието на групата. Разширихме присъствието си в развиващите се пазари с придобиването на Oyak Bank в Турция и пенсионния бизнес на гиганта Santander в Латинска Америка.

Нашият бизнес профил и солидното управление на риска ни помогнаха да защитим ING от директното въздействие на ипотечната криза. Капиталовите ни позиции остават силни. Групата има достатъчно потенциал да финансира нови придобивания и ще продължим да подсилваме нашите позиции за постигане на по-голям растеж”, допълни още Мишел Тилман.
В края на 2007 г. ING Застраховане Европа (животозастраховане и пенсионно осигуряване) отчита увеличение на годишната премия по новите продажби с 38%, в сравнение със същия период на 2006 г. Изключителните резултати в региона са свързани и с въвеждането на втория стълб от пенсионната система в Румъния, което добави един милион нови клиенти или 33% пазарен дял.

Миналата година бе добра и за бизнеса на ING в България. ING Пенсионно осигуряване постигна стабилен ръст за 2007 г. Растежът на нетните активи във фондовете, управлявани от ING, изпреварва средния за пазара при всички фондове на ING: 48% за ING Доброволен пенсионен фонд (при 37% за пазара); 42% за ING Професионален пенсионен фонд (при 31% за пазара) и 75% за ING Универсален пенсионен фонд (при 74% за пазара). Компанията вече обслужва 290 хиляди индивидуални и над 200 корпоративни клиенти.

Изминалата година бе успешна и за животозастрахователния бизнес на ING в България (12 пъти e нараснал премийният приход на компанията в края на 2007 година, в сравнение със същия период на 2006 г.). Броят на функциониращите агенции на ING Животозастраховане вече е 16, а броят на финансово-застрахователните консултанти надхвърля 370.

През февруари тази година ING Животозастраховане стартира и новото поколение продукти ING Едно, които предоставят възможност за инвестиции в широк спектър от селектирани и управлявани от ING Люксембург инвестиционни фондове.