Инвеститорите поискаха близо 7% по 10-г. ДЦК, МФ отказа

992
Инвеститорите поискаха близо 7% по 10-г. ДЦК, МФ отказа

Българската народна банка проведе аукцион за продажба на част от емисия 10-годишни облигации с падеж 13 юли 2020 г., съобщиха от институцията.

Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 30 млн. лв. при лихвен процент 5% годишно.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 95.5 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 7.5 млн. лв.

Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 86.28 лв. на 100 лв. номинал, което определя изискана доходност от инвеститорите от 6.95% до падежа.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, всички постъпили поръчки бяха отхвърлени.

В аукциона участваха 11 първични дилъри на ДЦК. Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип, съобщават още от БНБ.

Нека припомним, че на аукцион от преди месец бе постигната цена за облигации от същата емисия от 90.54 лв., определяща годишна доходност от 6.38%.

При предходният аукцион от същата емисия, провел се на 30 март 2010 г., постигната доходност бе 6.06%.

В края на февруари пък средногодишна доходност бе 5.82 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg