След огромните загуби от Wachovia и Washington Mutual пазарът започва да си задава въпроса здравословно ли е възстановяването на финансовите компании в САЩ и дали ипотечната криза е приключила.

Инвеститорите, които се радваха на значителното възстановяване при акциите на финансовите компании, бяха "попарени" от рекордната загуба изнесена от Wachovia, като от четвъртата по големина щатска банка отчетоха загуба от 8.9 млрд. долара.

Washington Mutual допълнителни влошиха ситуацията, след като отчетоха загуба от 3.33 млрд. щатски долара за второто тримесечие.

И от двете компании заявиха, че прибягват до значително намаляване на разходите си през следващите тримесечия, като от Wachovia ще намалят персонала си с 10 750 позиции, а от Washington Mutual 6 350 работни места.

Няколко регионални банки също публикуваха вчера своите финансови резултати, като влошаване бе отчетено при всички.

Финансовите анализатори изразиха опасения, че резултатите сочат продължаващо негативно въздействие на кризата, обхванала ипотечните пазари, чието приключване все още може да не е факт.

Това дойде след силното повишение при акциите на финансовите компании, след по-добри от очакванията резултати от Cititgroup, JPMorgan и др.

Банките са отписали вече активи на стойност 300 млрд. долара вследствие на кризата, обхванала световните финансови пазари. Някои от по-песимистичните прогнози сочат, че те могат да продължат да се повишават и да достигнат 1 трлн. долара през тази и следващата година.

"Wachovia", заедно с няколко други банки, се връщат на много по-традиционните практики за кредитиране", каза Валтер Oхейр, старши анализатор в Celent.

"Пътят към разрешаването на кризата започва с приемане. Wachovia вече е приела, че е в беда", каза старшият анализатор в Celent. "В банката се правят промени на дейността й, за да се ограничат загубите."

Wachovia губи еквивалента на 4.20 долара на акция в периода април-юни. За сравнение през същото тримесечие на миналата година печалбата е била 2.34 млрд. евро, или 1.22 долара на акция.