Ипотечни кредити в евро при годишна лихва 6.16% за срок до 35 г. започва да отпуска "УниКредит Булбанк", съобщи главният изпълнителен директор Левон Хампарцумян.

Офертата включва ниска лихва за целия период на заема, бързо одобрение по облекчена процедура за 24 часа и 0% такса при предсрочно погасяване, ако са използвани собствени средства.

Банката ще използва за този конкурентен продукт кредитна линия за 8 млн. евро от KfW (Кредитанщалт фюр Видерауфбау).

"Ресурсът, който получаваме от европейските ни партньори е с 0.5 % по-евтин от кредита, който може да се вземе на българския пазар и ние подаряваме този половин процент на клиентите си", коментира Хампарцумян.

"Кредитите по това предложение ще се отпускат до изразходването на цялата линия от 8 млн. евро, след което банката се връща към обичайните си лихвени нива за ипотечните кредити, така че от тях ще се възползват най-бързите кредитополучатели", каза Любомир Пунчев, директор "Банкиране на дребно" и член на борда.

Той поясни,че средствата могат да се ползват само от физически лица за покупка, строеж или ремонт на жилища.

В отговор на въпрос Левон Хампарцумян каза, че все още не може да се очертае размерът на глобалната финансова криза, защото няма признаци за отшумяването й. "Надявам се до няколко месеца това де се случи", прогнозира той. "Но, ако добре се управлява бизнеса, ефектите от финансовата криза ще бъдат минимилизирани", заключи главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк".

БГНЕС, Снимка: БГНЕС