Ипотечната криза в САЩ разви нов бизнес в Русия - на ипотечните посредници

787
Ипотечната криза в САЩ разви нов бизнес в Русия - на ипотечните посредници

Затегнатите банкови правила за отпускане на ипотечни кредити принудиха руските кредитоискатели да потърсят и заплатят услугите на посредници.

Кредитните брокери – посредниците между потенциалните кредитополучатели и кредитните организации, се появяват в Русия през 2004 г. За три години те успяват да завоюват близо 5% от кредитния бизнес в страната и около 50% от ипотечния пазар.

Истината е, че около 20% от отпуснатите ипотечни кредити са станали чрез посредничеството на тези брокери, анализира руската информационна агенция Интерфакс.

Анализаторите са уверени, че през 2008 г. ще се наблюдава трикратен ръст на отпуснатите кредити посредством посредничеството на брокерите. Търсенето на услугите им се покачва поради затегнатите условия на банките за отпускане на заемни средства.

Третият ще се окаже излишен

Кредитният триъгълник (заемополучател-брокер-банка) стана особено популярен през втората половина на 2007 г. Подобна тенденция се възприема от пазара като една от негативните последици от ипотечната криза в САЩ.

Ако по-рано рекламирането на услугата на кредитните брокери било обвързано със спестяване на време на клиента при попълване на цялата документация, изискуема от банките, както и шанс за отстъпка при лихвата (трезорите прибягват до подобни отстъпки на клиенти – партньори на брокери), то днес акцентът пада върху съвсем друго – за невъзможността човек да получи ипотечен кредит без съдействието на професионален посредник.

По данни на Фосборн Хоум към януари средната лихва в рубли е 11.48% (за справка през декември 2007 г. процентът е 11.32 на сто). Според компанията динамиката при валутните ипотечни кредити е следната – покачване от 9.9% в края на миналата година на 9.96% през този януари.

В подобна обстановка специалистите по кредитно сътрудничество Фосборн Хоум уточняват, че на пазара и в момента могат да се отпуснат ипотечни кредити при миналогодишните условия, като дори и при по-добри варианти. Все пак не е същото, като човек от улицата да успее да убеди банката в своята платежоспособност и да получи ипотечен кредит за покупка на жилище без посредник.

Какво получава ипотечният брокер

Абсолютно всички брокерски компании подбират на клиента оптималната за него кредитна програма. Механизмът за подбор на банкови предложения е следният – брокерската компания отправя запитване към банката-партньор за сведение относно конкретни параметри при отпускане на кредит, след което прави и своето предложение към конкретния заемоискател.

Много от брокерите предлагат да поемат изготвянето и предаването на документацията в банката – копие от паспорт и трудова книжка, документи за образование, справки за доход, документи за други източници на доход, потвърждение за налично имущество, ценни книги, документи за други дългови обвързаности, както и заявка за получаване на кредит с посочени възраст на искателя, адресна регистрация, стаж на последно работно място и желана сума за отпускане.

В подобен случай нарастват шансовете на клиента да получи, от една страна, заем, а от друга - и да се възползва от намаление. Някои кредитни брокери, работещи с големи банки, привличат клиенти с обещания за възможности за намаляване на лихвения процент с 0.5 – 4%.

Посредническите услуги обаче не са безплатни. Комисионната обикновено е или фиксирана (от 500 до 3000 рубли), или обвързана с размера на кредита (от 2 до 12% от сумата по заема).

В Независимом Бюро Ипотечного Кредитования, например, взимат от клиента 100% предплата от сумата на комисионната (между 1 и 1.5% от размера на кредита), които средства се възстановяват в случай, че банката откаже да отпусне заем.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg