Обемът на отпуснатите ипотечни заеми в Румъния се е понижил наполовина през април в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на централната банка на страната.

Той възлезе на 73 млн. евро през април, посочиха от централната банка. Причина за значителното му намаляване е несигурността относно развитието на пазара на недвижими имоти в Румъния.

Общият размер на отпуснатите в северната ни съседка заеми е възлязъл на 4.5 млрд. евро през април, което е минимално повишение от 1.6% в сравнение с предходния месец.

Значително е намаляването на обема на общия размер на отпуснатите в страната кредити през април, който се понижава три пъти в сравнение с февруари. Това до голяма степен се дължи на лекото повишение на лихвите по кредитите в страната.

Не особено здравословното състояние на пазара на недвижими имоти и неяснотите относно бъдещото му развитие до голяма степен стоят в основата на спада на отпуснатите кредити.

Цените на апартаментите в столицата на Румъния - Букурещ, регистрираха първото си понижение за полугодието през тази година, посочиха изнесени вчера данни.

Специалистите прогнозират, че негативната тенденция на пазара на недвижими имоти в северната ни съседка може и да продължи през следващите няколко месеца на годината.

Това до голяма степен се предопределя от силното повишение в цените през последните две години, както и нереално високите очаквания на продавачите, които на фона на глобалната криза и отлива на чуждестранните инвеститори до голяма степен отблъскват купувачите.