Почти една четвърт от получателите на ипотечни кредити в САЩ дължат повече отколкото струват закупените от тях жилища през второто тримесечие, като броят им може да нарасне до над 30% до средата на следващата година вследствие нарастващата безработица, пише Bloomberg.

Собствениците на жилища бяха сериозно засегнати от драстичното понижение в цените им. Средната цена на типичната едно-фамилна къща в края на второто тримесечие достигна 186 500 долара, което е 12% по-малко спрямо същия период на миналата година и десето поредно тримесечие на непрекъснат спад, сочат данни на Zillow.

Затрудненото положение на жилищния пазар в САЩ ще продължи дори безработица да забави ръста си, прогнозират експерти. Цените на жилищата в 20-те най-големи щатски града се понижиха с 17% през май, спрямо година по-рано, според индекса S&P/Case-Shiller.

През второто тримесечие цените са отчели спад с близо 90% в изследваните 161 района на САЩ, сочат още данни на базираната в Сан Франциско компания.

Нарастващият брой непродадени жилища също оказва натиск върху цените им. Повече от 18.7 млн. жилища, включително с просрочени ипотеки, са били непродадени през второто тримесечие на тази година.

Все още не сме достигнали дъното и може да се наложи да изчакаме до 2011 г. за да видим някакво уравновесяване на пазара, казва Майкъл Майер, икономист от Barclays Capital.

През юни обявените за продажба жилища с просрочени ипотеки представляват 22% от целия брой, а 29% от домовете са обявени за продажба на по-ниска цена, от която са били купени.