Ирландия ще налее 5.5 млрд. евро в трите си най-големи банки и ще поеме контрол над Anglo Irish Bank Corp., за да защити сектора на финансовите услуги в страната от срив, след като кредитните пазари блокираха, информира Bloomberg.

Правителството ще инжектира 1.5 млрд. евро в Anglo Irish в замяна на привилегировани акции, стана ясно вчера. Allied Irish Banks Plc и Bank of Ireland Plc ще получат по 2 млрд. евро. И трите банки са базирани в Дъблин.

Ирландия, която първа в Европа гарантира всички банкови депозити, е принудена да използва средства на данъкоплатците, след като първоначално призова банките да търсят финансиране от частни инвеститори. Откакто страната гарантира депозитите на 30 септември, финансовият индекс ISEF е паднал със 72%, тъй като капиталът на банките намаля поради лоши заеми, отпуснати на собственици на жилища и строителни предприемачи в Ирландия и Великобритания.

Привилегированите акции, издадени от Anglo Irish, ще носят на държавата 10% годишен дивидент. Акциите на Bank of Ireland и Allied Irish ще носят 8% дивидент, а държавата ще притежава 25% от правото на глас по "ключови въпроси" като промяна в контрола и капиталовата структура. Привилегированите акции не могат да бъдат превръщани в обикновени.

Мерките на правителството идват дни след като Anglo Irish беше забъркана в скандал, свързан с това, че председателят Шон Фицпатрик не е разкрил 87 млн. евро заеми, които е получил от банката. Фицпатрик и главният изпълнителен директор Дейвид Дръм подадоха оставки миналата седмица.

Държавата също така е готова да запише още до 1 млрд. евро акции на Allied Irish и Bank of Ireland. Министерството на финансите обяви, че разполага със значителни налични средства, но насърчи банките да търсят и частен капитал. Bank of Ireland обяви на 21 ноември, че е получила запитвания от доста компании желаещи да инвестират. Печалбата на банката падна с 32% през първата половина на годината.

Allied Irish обяви миналия месец, че има няколко възможности за набиране на капитал, включително продажбата на дела си в подразделенията си в САЩ и Европа.