Ирландските Anglo Irish Bank Corp. и Allied Irish Banks Plc може да имат нужда от 14.4 млрд. евро допълнителни капитали, информира Bloomberg, позовавайки се на изявление на централната банка на Ирландия.

Anglo Irish, която беше национализирана през миналата година, може да има нужда от допълнителни до 6.4 млрд. евро капитал от правителството според предварителните очаквания, се казва в изявлението на централната банка. Сумата може да нарасне с още 5 млрд. евро в случаи, че банката натрупа неочаквани загуби.

Ирландия досега е наляла 22.9 млрд. евро в Anglo Irish откакто пое контрол над банката през януари 2009 г., след като лошите й кредити скочиха след спукването на балона на недвижимия пазар в страната. Правителството е инжектирало общо около 33 млрд. долара в ирландските банки и финансови строителни асоциации.

Allied Irish Banks може да има нужда от 3 млрд. евро капитали, а правителството се очаква да обяви плановете си за рекапитализирането на банката, се казва в изявлението.

Ирландският парламент вчера гласува за продължаване на гаранцията на всички депозити и по-голяма част от дълговите ценни книжа на банките в страната, след като първоначалната гаранция изтече.

След като банките бъдат подкрепени, правителството ще се опита да намали бюджетния дефицит на страната, който възлиза на 14% от БВП и беше най-големия в Еврозоната през миналата година.

Ирландското правителство има за цел да намали дефицита до 3% от БВП до края на 2014 г.

Нека припомним, че Allied Irish Banks продаде по-рано този месец 70-процентния си дял в третата най-голяма полска банка Bank Zachodni на Banco Santander за 2.94 млрд. евро.

През август пък ирландският Sunday Business Post излезе с публикация, че Allied Irish Banks планира да продаде 49.9-процентния си дял в Българо-Американска кредитна банка (БАКБ), позовавайки се на източник от ирландската банка.

AIB плати 216 млн. евро (67 лв. на акция) на дела си в БАКБ в средата на 2008 г., а стойността му е паднала на 35 млн. евро, според ирландското издание.